Държавният секретар на САЩ се опасява от химически оръжия в Сирия

4653
Държавният секретар на САЩ се опасява от химически оръжия в Сирия

НАТО трябва да разгледа възможностите си за предотвратяване на заплахите от Сирия, включително възможността да се използват химически оръжия, съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде БГНЕС.

"Трябва внимателно и колективно да обмислим как ще се подготви НАТО, за да отговаря и предпазва своите членки от сирийски заплахи, включително от бъдещи удари с химически оръжия", заяви американецът на срещата на външните министри от блока.

Съюзът "показа решителността и солидарността си", като разположи ракети "Пейтриът" по турско-сирийската граница, за да предотвратява евентуално разпространение на конфликта. "Но придвижвайки се напред, трябва да продължим да мислим каква е ролята на НАТО в сирийската криза", отбеляза Кери.

Съединените щати неотдавна подчертаха, че употребата на химически оръжия ще означава, че режимът на президента Башар Асад е прекрачил границата в кървавия конфликт. Днес израелските власти обявиха, че разполагат с доказателства, според които силите на Асад са прибягвали до подобни оръжия, вероятно нервопаралитичен газ. Но Вашингтон даде да се разбере, че няма да заема позиция, преди да разгледа внимателно въпроса.

В отговор генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен повтори думите на Кери. Датчанинът посочи, че е "крайно разтревожен от употребата на балистични ракети в Сирия и възможната такава на химически оръжия". Макар че блокът няма пряка роля в конфликта, освен да защитава своите членки от евентуален "разлив", в частност Турция, той "може да засегна нашата сигурност и по тази причина ние ще останем много бдителни", допълни Расмусен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com