ЕК поиска от Румъния действия в защита на демокрацията

5071
ЕК поиска от Румъния действия в защита на демокрацията

Европейската комисия остава „много" разтревожена за демокрацията в Румъния и поиска от премиера Виктор Понта да представи „факти, а не обещания", с които да докаже, че спазва върховенството на закона, предаде АФП.

Комисарят по правосъдието Вивиан Рединг припомни, че председателят на ЕК е изпратил на Понта списък с единадесет точки, които трябва да бъдат изпълнени.

Румъния я очаквали по-страшни кръвопролития от тези при падането на Чаушеску

Румъния я очакват по-страшни кръвопролития, отколкото при падането на режима на Чаушеску. Това посочва пред молдовското издание на вест...

Преди седмица Брюксел поиска доказателства от Румъния за придържане към демократичните ценности, тъй като скорошните действия на правителството „разклатиха доверието ни".

Междувременно Понта написа писмо до ЕК, в което се оплаква от „антидемократичното" поведение на Бъсеску, чиито привърженици призоваха да се бойкотира референдумът за свалянето му, насрочен за неделя.

"Това решение на Либералдемократическата партия /опозиционна/ и на Бъсеску представлява явно нарушение на демократичните принципи", посочва Понта в писмото до председателя на ЕК Жозе Барозу. Призивът за бойкот "е подстрекателство да се игнорира решението на Конституционния съд", който наложи минимална граница за участие 50% плюс 1 глас, за да бъде призната легитимността на референдума. Този минимален праг и призивът за бойкот правят по-трудна задачата на дясноцентристкото управляващо мнозинство да свали президента Бъсеску.

Редактор: Сияна Любомирова

Барозу: Румъния направи крачка назад

Последните събития в Румъния породиха безпокойства у Европейската комисия и Европейския съюз. Това заяви председателят на ЕК Жозе Ман...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com