ЕК препоръчва започване на преговори със Сърбия за членство в ЕС

11730
ЕК препоръчва започване на преговори със Сърбия за членство в ЕС

Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС, след като Белград постигна споразумение за нормализиране на отношенията с бившата си провинция Косово, предаде БГНЕС.

Сърбия се надява да получи дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС на срещата на върха през юни, след като постигна споразумение с Косово миналата седмица, последното голямо препятствие в усилията й за интеграция в 27-членния блок. Отбелязвайки споразумението между Сърбия и Косово в доклад, който ще бъде предаден на министрите от ЕС, Комисията съобщи, че "препоръчва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС да започнат".

Тя препоръча също така започване на преговори с Косово за подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране, което ще сближи Прищина със съюза, въпреки че пет държави членки все още не признават независимостта на бившата сръбска провинция. "Косово предприе много значими стъпки към видимо и значително подобряване на отношенията със Сърбия", се казва в доклада. За момента Словения е единствената бивша югославска република, която е член на ЕС, но Хърватия ще се присъедини към блока на 1 юли.

Зелената светлина на Брюксел дойде след като сръбското правителство одобри споразумение, постигнато с посредничеството на Катрин Аштън, за нормализиране на отношенията с Косово, 14 години след края на враждебните действия. "Рубиконът беше преминат", заяви шведския външен министър Карл Билд в Люксембург. "Мисля, че това е много голямо постижение", каза още той, но допълни, че "прилагането на споразумението ще бъде изключително трудно".

Сръбският парламент също се очаква да одобри споразумението по-късно тази седмица, тъй като управляващата коалиция има комфортно мнозинство. Косовският парламент утвърди споразумението от 15 точки, целящо да определи съдбата на около 40 000 етнически сърби в Северно Косово, които отхвърлят властта на Прищина. Но споразумението разгневи косовските сърби в северната част, които призоваха за протест в основния северен град Косовска Митровица по-късно днес.

Текстът на споразумението все още не е обявен от ЕС, но според местните медии в Сърбия и Косово, косовските сърби ще имат собствени представители в полицията и правосъдието, които ще работят под властта на Прищина в области, в които са мнозинство от населението. Постигнатото в петък споразумение след двегодишни усилия, беше инициирано от Тачи и сръбския премиер Ивица Дачич. То веднага беше прието със задоволство от цял свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com