ЕК спря евросредства на Румъния заради нередности

3629
ЕК спря евросредства на Румъния заради нередности

Европейската комисия прекрати изплащането на Румъния на европейски фондове, предназначени за развитието на човешките ресурси заради открити нередности в някои от изпълняваните в момента програми, съобщи румънското правителство, предаде БГНЕС.

"Това не е изненада, министърът по европейските въпроси Леонард Орбан вече съобщи, че е възможно спиране на фондовете. Получихме официално писмо (от Комисията) снощи", заяви говорителят на правителството Дан Сучу.

Делегация на ЕК ще анализира различните аспекти на проблема в края на февруари и началото на март и ще предостави мнението си на Брюксел. Румънското правителство се надява до края на март да бъде взето решение за възстановяване на плащанията.

За разлика от замразяването, което трае най-малко шест месеца, прекратяването на плащанията може да бъде отменено веднага след като бъдат констатирани подобрения. "Ако прекратяването трае само три седмици, няма да има никакъв проблем нито за работещите с европейските фондове, нито за икономиката", заяви Сучу.

Комисията взела решение да прекрати изплащането на еврофондове заради нередности, установени от румънската Сметна палата в контрола на оперативните програми за развитие на човешките ресурси. Румъния получава евросредства на стойност 3,5 милиарда евро в тази област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com