ЕС настръхна срещу шпионската програма на САЩ, Вашингтон обеща отговор

7268
ЕС настръхна срещу шпионската програма на САЩ, Вашингтон обеща отговор

В неделя, 30 юни, ЕС поиска обяснения за американската шпионска програма, която е била насочена към институции на ЕС и милиони европейски граждани. Брюксел дори предупреди за възможни последици върху преговорите за трансатлантическа зона за свободна търговия.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че "партньори не се шпионират". Тя постави под въпрос преговорите за трансатлантическо споразумение за свободна търговия, ако съмненията относно твърденията, че САЩ шпионират ЕС, не бъдат разсеяни, пише БГНЕС.

Между партньори не трябва да има шпионаж. Не може да се преговаря за голям трансатлантически пазар, ако има и най-малко съмнение, че нашите партньори послушват офисите на европейските преговарящи, заяви Рединг на среща с граждани на Люксембург.

Американското национално разузнавателно управление, което координира 17-те разузнавателни агенции на САЩ, една от които е Агенцията за национална сигурност (АНСА), посочи в съобщение, че САЩ ще отговорят по подходящ начин на ЕС и на държавите – членки на Съюза по дипломатическите канали.

"Ако не коментираме публично предполагаемите разузнавателни дейности, ние сме наясно с факта, че Съединените щати събират данни от външното разузнаване от типа, който събират всички страни", твърди съобщението.

От своя страна еврокомисарят по търговията Карел де Гухт заяви пред белгийската телевизия, че работата ще бъде "много сериозна", ако обвиненията се потвърдят. Въпреки това, той отказа да се ангажира с повече вербално покачване на напрежението в очакване на уточненията, поискани от ЕС във Вашингтон.

"Яснота, истината и прозрачност е това, което ние можем и трябва да очакваме от нашите американски приятели и съюзници. Обясненията са необходими и неотложни", заяви в своя профил в Twitter френският комисар Мишел Барние.

И тримата еврокомисари реагираха на разкритията на германския седмичник "Шпигел", който съобщи в неделя, че шпиониращата програма ПРИЗМА на Агенцията за национална сигурност на САЩ /АНСА/ е имала за цели институциите на Европейския съюз.

"Шпигел" основа обвиненията си върху поверителни документи, до които е имал достъп благодарение на бившия американски консултант на АНСА Едуард Сноудън. Самият Сноудън сега е в сърцето на световна бъркотия, достойна за най-добрите шпионски романи, пише АФП.

"Студена война"

Франция също поиска обяснения "възможно най-скоро". "Тези факти, ако се потвърдят, ще бъдат напълно неприемливи", заяви ръководителят на френската дипломация Лоран Фабиюс.

Висши правителствени служители във Франция определиха такова действие на САЩ като "неописуем акт на враждебност", а в Германия споделиха: "Не е за вярване, че нашите американски приятели, мислят за европейците като за врагове"." "Това напомня на действията между врагове по време на Студената война".

"Цели за атакуване"

Според "Шпигел" в програмата е било приложено не само подслушване с микрофони, монтирани в сградата на ЕС във Вашингтон, но и проникване в компютърните мрежи, които са позволявали да се четат имейли и вътрешни документи. Представителството на ЕС в ООН се наблюдава по същия начин, в съответствие с тези документи, в които европейците са изрично определени като "цели за атакуване".

Последните разкрития на "Шпигел", направени в неделя следобед, рискуват да взривят германското обществено мнение, много чувствително към въпросите на защита на личния живот.

Германия се оказа в действителност "европейската страна, най-внимателно наблюдавана" от АНСА, с 500 милиона телефонни и интернет връзки записвани ежемесечно, твърди "Шпигел", който обяснява, че в "нормален" ден от шпионажа са засегнати около 15 милиона телефонни разговори, регистрирани в Германия, срещу около два милиона дневно във Франция.

Германия, като и Франция, се разглеждат от АНСА като по-малко надеждни от Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, както "Шпигел" обяснява на основата на тези документи.

В неделя британският ежедневник "Гардиън", въз основа на документите, представени от Едуард Сноудън, заяви, че Франция, Италия и Гърция са сред 38 "мишени" наблюдавани от АНСА.

Според "Гардиън" наблюдението на операциите на френското представителство в ООН е наречена "Blackfoot", а наблюдението на посолството на Франция във Вашингтон е под кодовото име "Wabash". Италианското посолство във Вашингтон е наблюдавано в операция под името "Бруно".

Европейците са все още "сред най-близките съюзници" на САЩ, заяви в неделя заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс, единствената реакция на САЩ на този етап. Говорителката на Държавния департамент на САЩ, Мери Харф, отказа пред АФП всякакъв коментар.

Докато председателят на Европейския парламент Мартин Шулц междувременно спомена за потенциалния "огромен скандал", зеленият евродепутат Даниел Кох-Бендит призова за незабавно прекратяване на преговорите за свободна трансатлантическа търговия, докато не се подпише със САЩ споразумение за защита на личните данни.

Преговорите в тази посока, които стартираха през 2011 г., все още не са завършени.

След първите разкрития за ПРИЗМА, Европейската комисия увери, че Вашингтон се е съгласил да информира европейците. Но обещанието изглежда трябваше да се даде в Брюксел и отново призова на 19 юни да отговори "възможно най-бързо".

Също според "Шпигел", АНСА дори разширява операциите си в Брюксел от "повече от пет години". През 2003 г. ЕС бе потвърдил откриването на система за подслушване на представителствата на няколко страни - в това число Франция, Германия, Испания, Великобритания, Австрия и Италия в централата на Съвета на Европейския съюз.

Трудно е да се разбере дали става дума за същата афера. Разследването на белгийското правосъдие не доведе до нищо.

Авторът на експлозивните разкрития, бившият служител на ЦРУ и бивш консултант на АНСА Едуард Сноудън, който поиска политическо убежище в Еквадор, е блокиран от една седмица на летището в Москва, паспортът му бе анулиран от родината му – САЩ. Оттам искат с всички сили да им бъде предаден заради шпионаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com