Fitch: Фалитът на Гърция е неизбежен

6025
Fitch: Фалитът на Гърция е неизбежен

Много малко е вероятно мерките, които предприемат гръцките власти, да доведат до стабилизиране на бюджета и държавния дълг, тъй като страната вече е в несъстоятелност и скоро ще обяви фалит по подразбиране. Това становище сподели пред "Блумбърг" управляващия директор на авторитетната международна кредитна агенция "Fitch" Едуард Паркър, отбелязва "Интерфакс", цитиран от КРОСС.

Според него, Гърция вече не е в състояние да изпълни задълженията си по погасяването на дълга на 20 март, когато тя трябва да плати около 14,40 милиарда евро.

По думите на финансовият експерт, почти сигурният дефолт на балканската страната няма да дойде като изненада за пазарите, които вече са подготвени за това събитие.

Директорът на най-големия инвестиционен фонд Пимко (Pimco) твърди, че пониженията на рейтингите на икономиките от еврозоната миналия петък били предизвестие за „очакван фалит на Гърция“. Бил Грос отбелязва, че е „възможен бум на дълга в еврозоната“, като препоръчва на международните инвеститори да потърсят по-сигурни убежища за своите облигации и по-специално да прибегнат до американските ценни книжа.

Пападимос: Не обмисляме възможност за напускане на еврозоната

Гърция не обмисля възможността за излизане от еврозоната, заяви днес премиерът на страната Лукас Пападимос в интервю за американската т...

Ройтерс коментира, че „преговорите по гръцкия дълг са се оказали в безизходица в момент, когато кредиторите на Гърция са заели позиции зад отбранителната линия и че оптимизмът от миналата седмица се е сринал“.

Икономиката на Гърция отчаяно се бори да не затъне окончателно. Седем от десет гръцки компании очакват да им се наложи да правят нови съкращения на персонала през следващите няколко месеца, сочат данните от проучване сред гръцките работодатели.

64% от фирмите под някаква форма са предприели мерки за намаляване на разходите за труд. През следващите няколко месеца най-честата мярка ще бъде съкращаване на работните часове.

Една на всеки три фирми очаква да се наложи намаляване на заплатите, съобщава вестник „Катимерини”.

Според изследването повечето компании предпочитат съкращения на персонала вместо да се опитат да свият корпоративните си разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com