Франция и Турция започнаха нова ера в отношенията си

6051
Франция и Турция започнаха нова ера в отношенията си

Външните министри на Франция и на Турция Лоран Фабиюс и Ахмет Давутоглу утвърдиха "нова ера" в отношенията Париж-Анкара, символ на която стана ефективната отмяна на санкциите на Турция срещу Франция във връзка с арменския геноцид, предаде БГНЕС.

Турция е "голяма страна, с която Франция поддържа традиция на приятелство, на което искаме да дадем нов етап", заяви Фабиюс след срещата с турския си колега. По време на срещата "имахме възможност да покажем волята ни да отворим цяла нова ера в двустранните ни отношения", заяви Давутоглу.

Турският външен министър заяви, че отмяната на политическите и военни санкции срещу Франция във връзка с арменския геноцид, обявена през юни, е станала факт.

"Заради някои трудности, които преживяхме в миналото, Турция предприе серия от мерки срещу Франция. Бих искал да обявя тук официално, че тези мерки бяха напълно отменени", заяви той.

Турция ще свали санкциите от Франция за арменския геноцид

Турция приветства позитивното отношение на новия френски президент за връзките с Анкара, заявявайки, че санкциите, наложени на Париж, н...

Давутоглу каза още, че Франция е подписала необходимите формалности за откриването "възможно най-скоро" на две турски консулства в Бордо и Нант.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com