Французите: Германия иска да доминира в Европа

4479
Французите: Германия иска да доминира в Европа

Мнозинството французи смятат, че Германия иска да се превърне в доминираща сила в Европа, показва обществено допитване, цитирано от германската телевизия А Ер Де и БГНЕС.

26% от анкетираните са напълно убедени, че Германия иска да се превърне в доминираща сила в Европа, а 35% "по-скоро" споделят това мнение. Само 31% считат, че Германия няма амбиции да доминира на Стария континент.

Относно мотивите на германците за спасяването на еврото французите са разделени - 41% считат, че Германия използва кризата в еврозонота, за да засили икономиката си на гърба на другите държави членки на ЕС. А почти същият процент, 42%, считат, че Германия подкрепя изпадналите в криза страни от еврозоната, за да спаси ЕС.

Въпреки скептицизма на много французи относно мотивите на германците в кризата в еврозоната, канцлерката Ангела Меркел е популярна във Франция. 60% от анкетираните имат положително мнение за нея (7% имат много добро мнение, а 53% - добро мнение). Френският президент Никола Саркози се ползва с одобрението само на 36% от анкетираните.

Анкетата е осъществена на 21 и 22 февруари от германския социологически институт Infratest Dimap и от френския TNS Sofres сред 1000 французи на възраст над 18 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com