Гръцки банки готови да погълнат филиалите на кипърски банки

5303
Гръцки банки готови да погълнат филиалите на кипърски банки

Основните гръцки банки са готови да погълнат трите филиала на кипърски банки в Гърция, съобщи гръцкият финансов министър Янис Стурнарас в комюнике, предаде БГНЕС.

"Подчертах пред Еврогрупата (снощи), че сме готови да придобием активите и пасивите на филиалите (на кипърските банки) в Гърция", заяви Стурнарас след телефонната конференция на Еврогрупата. Гръцкият министър подчерта, че филиалите на трите кипърски банки в Гърция, Банк ъф Сайпръс, Кипърската народна банка (CPB) и Хеленик банк ще останат затворени след решението за затваряне на кипърските банки до четвъртък.

"Всички останали гръцки или чуждестранни банки в Гърция ще работят нормално", увери Стурнарас и допълни, че "няма никаква опасност за спестяванията на гърците в гръцки, кипърски или други банки". Акциите на Банк ъф Сайпръс и на CPB, които присъстват на борсата в Атина, бяха оттеглени днес, съобщи борсата в комюнике. Хеленик банк не е представена на борсата в Атина.

Четирите основни гръцки банки, Националната банка на Гърция /NBG/, водеща в сектора и закупила неотдавна Евробанк, Алфа банк, Пиреус банк и Хеленик Постбанк, която се рекапитализира със средства от еврозоната и МВФ, проявили интерес към поглъщането на кипърските филиали, съобщи гръцки банков източник, пожелал да остане анонимен. "Необходими са около един милиард евро за финансирането на плана", допълни източникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com