Гърция има правителство

5305
Гърция има правителство

Проевропейските гръцки партии постигнаха споразумение за сформиране на коалиционно правителство, предаде БГНЕС.

Това съобщи лидерът на социалистическата партия ПАСОК след среща с лидера на консервативната Нова демокрация Андонис Самарас, чиято партия спечели изборите в неделя.

"Гърция има правителство", заяви Венизелос и допълни, че съставът на новото правителство, подкрепено от Нова демокрация, ПАСОК и малката партия Демократична левица ще бъде обявен по-късно днес.

По-рано днес лидерът на малката гръцка Демократична левица (ДЛ) Фотис Кувелис съобщи, че ще подкрепи в парламента коалицията на консервативната Нова демокрация (НД), която спечели парламентарни избори в неделя.

"Мисля, че политическата платформа ще бъде завършена до довечера", отбеляза Кувелис след разговори с лидера на НД Андонис Самарас."Правителствената програма, която в момента обсъждаме, ще освободи страната от болезнените условия, наложени на гръцкото общество" от сделките с международните кредитори, допълни той, цитиран от Франс прес.

Лидерите на НД, ПАСОК и ДЛ започнаха консултации в 12.30 часа местно и българско време. Тридневният мандат за съставяне на кабинет изтичаше днес. Към момента Нова демокрация разполага със 129 депутати в 300-местни парламент.

Първият приоритет на правителството ще бъде да възстанови контактите с международните одитори и да възобнови притока на заеми, който беше прекратен преди изборите. Чуждестранни кредитори като Германия подчертаха, че са склонни да дадат време на Гърция да изпълни целта за намаляване на дефицита до 2014 г., но няма да променят същността на споразумението за отпускане на помощ, договорено през февруари.

61-годишният Самарас, който е получил образованието си в САЩ и е бивш външен министър, е подложен на натиск да стигне по-далеч. Той обеща в предизборната си кампания, че ще намали данъците върху недвижимите имоти и продажбите и ще замрази намаляването на заплатите в държавния сектор и на пенсиите.

Според сегашните условия Гърция трябва да намали дълга си с 11,5 милиарда евро, равняващи се на 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) до 2014 г., въпреки че гръцките партии призоваха крайният срок да бъде отложен до 2016 г.

Гърция беше принудена да поиска на два пъти спасителна помощ - първата в размер на 110 милиарда евро през 2010 г., а втората в размер на 130 милиарда евро по-рано тази година. Освен това частните кредитори на страната опростиха 107 милиарда евро от дълга й.

Демократичната левица ще подкрепи бъдещия кабинет

Лидерът на малката гръцка Демократическа левица (ДЛ) Фотис Кувелис съобщи, че ще подкрепи в парламента коалицията на консервативната ...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com