Металурзите от ОЦК отново блокират пътища

4780
Металурзите от ОЦК отново блокират пътища

Поради неяснота за резултатите от преговорите между банките кредитори и собственика, водени с посредничеството на представители на МИЕТ, за бъдещето на ОЦК Кърджали на 21.06.2012 г. от 9.00 ч. работниците и служителите ще проведат протестна акция, съобщиха от КНСБ, предаде БГНЕС.

Протестът ще се проведе на кръстовището на бул. "България" и ул. "Булаир" – възлово кръстовище, блокиращо пътя за Хасково. Протестът ще се проведе и на 22.06.2012 г. на същото място.

От 22.06.2012 г. /петък/, работниците и служителите, работещи в цеховете с непрекъсваем производствен процес /цинково производство, пържилен цех, подстанция/ ще преустановят изпълнението на трудовите си задължения, което е предпоставка за екологична катастрофа.

От 01.02.2012 г. до настоящия момент металурзите не са получавали аванс и заплата за 4 месеца, поради което на 25.06.2012 г. /понеделник/ работниците и служителите от ОЦК Кърджали ще внесат молби до работодателя да издаде извлечения от ведомостите за заплати, от които да е видно какъв е размерът на дължимите им и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения. Съгласно чл. 128 и 128а от КТ, работодателят е длъжен в 14- дневен срок да издаде документи за поисканата информация.

След получаването на информация за дължимите и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения и обезщетения, работниците със съдействието на юристи от КНСБ, ще поискат от съда издаване на Заповед за изпълнение на основание чл. 410 от ГПК.

БГНЕС припомня, че на 1 март металурзите от ОЦК Кърджали започнаха протест с искане да им бъдат изплатени заплатите. След дълги преговори за съдбата на дружеството, на 14 май няколко души започнаха и гладна стачка, но след два дни тя бе преустановена.

Премиерът Борисов бе обещал, че до 20 юни ОЦК ще рестартира производството. "Ако това не стане, металурзите излизат в гражданско неподчинение от 21 юни, заяви преди дни регионалният лидер на КНСБ в Кърджали Ваня Караколева. "Спряхме протестите, за да осигурим спокойствие на преговарящите за съдбата ни, а и повярвахме на Борисов за датата 20 юни. Кредитът ни на доверие обаче е на предела си, няма да си правя труда да искам разрешения от кмета или МВР, ще блокираме целия град", подчерта синдикалистката.

Единствената надежда на металурзите от ОЦК в Кърджали остава полското дружество "Силезия" да вземе под наем комбината, след като руският гигант "Уралмаш" и българският холдинг "Химимпорт" официално обявиха, че се оттеглят от преговорите.

Редактор: Ая Косарова

Металурзите от ОЦК: Ако до 20 юни няма решение, отново излизаме на протест

„Министър-председателят Бойко Борисов ясно заяви в публичното пространство, че до 20 юни ще намери решение на проблема ни в &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com