Гърция може да поиска до 20 млрд. евро нов кредит

3985
Гърция може да поиска до 20 млрд. евро нов кредит

На Гърция може да й се наложи да поиска допълнително финансиране до 20 милиарда евро заради слабата реализация на съществуващата икономическа програма, съобщава германското издание „Шпигел”, позовавайки се на подготвящия се доклад на международната „тройка” кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ), предаде КРОСС.

Гръцките политици през изтичащата седмица не успяха да се договорят помежду си и с „тройката” за нови съкращения на разходите за почти 12 милиарда евро, които трябва да върнат страната към набелязаните цели в програмата за съкращаване на бюджетния дефицит. Кредиторите са съгласни да предоставят нов транш от 31 милиарда евро в качеството на кредитна подкрепа.

Гърция от началото на 2010 г. вече получи или осигури гаранции за два многомилиардни пакета от кредитна помощ, а също така средства за рекапитализация на местните банки с общ размер до 280 милиарда евро. Обаче спадът в гръцката икономика се оказа много по-дълбок, отколкото се надяваха кредиторите. Освен това в периода на политическа нестабилност в Гърция се смениха четири кабинета и два пъти се проведоха предсрочни избори, което забави страната при изпълнението на поетите задължения.и Европейската централна банка, която се оказа големите притежатели на гръцкия дълг, а те отказват да страдат от подобни загуби по кредитите си.

Списанието се позовава на източници в Берлин, според който изпълнението на надеждни оценки на гръцката програма и средствата, необходими за страната няма да бъде на разположение преди ноември тази година. Германия е основен донор на пакет от помощи и е играл водеща роля в планирането на по-нататъшни действия, за да "спаси" Гърция. Официалната позиция на Германия е, че Атина трябва да изпълни своите ангажименти към договорените условия.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com