Гърция с нулев кредитен рейтинг от S&P

4908
Гърция с нулев кредитен рейтинг от S&P

Рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс" понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Гърция до "селективен дефолт", предаде БГНЕС.

Де факто селективният дефолт ("задължителен банкрут") означава нулев рейтинг, тъй като е по-нисък от принципно най-ниския рейтинг, даван от "Стандарт енд пуърс" - "CC". Това е логично следствие от колосалния ръст на външния дълг на страната, който, натрупан в условията на глобална криза и погрешна финансово-политическа политика, Гърция към днешна дата не може да обслужва.

Въпреки помощта от 110 млрд. евро за 3,5 г., одобрена от ЕС през май 2010 г., Атина продължи да бъде заплашена от банкрут. Това наложи отпускането на допълнителен кредит от ЕС, МВФ и ЕЦБ на стойност 120 млрд. евро - и въпреки това опасността от банкрут не е напълно избегната и до момента.

Гърците работели повече от германците

Гърците работят по 2 017 часа годишно според изследване на Би Би Си, изготвено по данни на Организацията за икономическо сътрудничество...

"Понижихме рейтинга на Гърция до SD (селективен дефолт), основавайки се на вмъкването на допълнителни клаузи със задна дата в документацията (наложена на Гърция от ЕС, в която задълженията по обслужването на дълга се вменяват в гръцката конституция), касаеща суверенния дълг на страната, на 23 февруари 2012 г.", отбелязват от "Стандарт енд пуърс".

Понижаването на суверенния рейтинг на страната от рейтинговата агенция не е неочаквано, заявиха от финансовото министерство на Гърция.

"За понижаването на рейтинга се говореше вчера още от сутринта, като Европейският съвет и Еврогрупата го бяха предвидили и взели съответните мерки. Понижаването на рейтинга няма да окаже никакво влияние върху гръцката банкова система, тъй като Централната банка на Гърция и Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) са взели всички мерки в случай на подобно въздействие върху ликвидността", се казва в изявление на гръцкото финансово министерство, ръководено от Евангелос Венизелос, който е и вицепремиер.

"Понижихме рейтинга на Гърция до "SD", основавайки се на вмъкването на 23 февруари на допълнителни клаузи със задна дата в документацията, касаеща суверенния дълг на страната", аргументираха решението си от S&P.

Часове по-рано кредитната агенция понижи и прогнозата си за перспективата на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) - от "в процес на развитие" до "негативна". През януари пък S&P намали дългосрочната кредитна оценка на ЕФФС от "ААА" на "АА+".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com