"Хамас" подкрепя Палестина за ООН

5263
"Хамас" подкрепя Палестина за ООН

Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал е съобщил на палестинския президент Махмуд Абас, че движението му подкрепя кандидатурата на Палестинската автономия за държава-наблюдател в ООН, предаде БГНЕС.

"Халед Мешаал проведе телефонен разговор с палестинския президент Махмуд Абас, в който заяви, че "Хамас" приветства стъпката за внасяне на кандидатура в ООН за статут на държава-наблюдател", се казва в комюнике на движението.

Съобщението идва само три дни преди очакваното от Абас искане пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк да повиши представителството на Палестинската автономия. Миналата седмица членове на "Хамас" в Газа отрекоха да са предложили подкрепата си на палестинския президент.

Днес обаче Мешаал и членът на политическото бюро Изат ал-Ришк заявиха, че ще подкрепят кандидатурата, но предупредиха, че тя не трябва да компрометира палестинските "константи и права". "Тази стъпка трябва да се вписва в контекста на национална визия и стратегия за поддържане на националните константи и права и да се основава на елементи на власт в ръцете на нашия палестински народ, първия от които е съпротивата", съобщи Мешаал в комюнике.

Ришк добави в отделно комюнике, че приветства кандидатурата в ООН, но предупреди, че тя не трябва да жертва или компрометира нито сантиметър от палестинската земя от Средиземно море до река Йордан.

Редактор: Десислава Ушатова

1,2 млрд. долара стрували бомбардировките над Газа

Осемдневните израелски бомбардировки срещу Ивицата Газа са причинили директни и косвени щети на стойност 1,2 млрд. долара, заяви Тахер ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com