6000 стъпки дневно, за да избягате от диабета

30836
6000 стъпки дневно, за да избягате от диабета

6000 стъпки дневно са необходими, за да избягате от развитието на диабет в средна възраст, предупредиха бразилски учени.

Оказва се, че това е валидно особено за жените, които в периода на менопауза са най-застрашени от затлъстяване, захарен диабет и метаболитен синдром. За да избегнат тези заболявания, е най-добре жените в напреднала възраст да си купят крачкомер, защото 6000 стъпки на ден предпазват от лошите симптоми, произлизащи от възрастта.

Учените изследвали 292 жени на възраст между 45 и 72 години, предаде БГНЕС. Те трябвало да пресметнат по колко стъпки правят дневно, както и да измерят кръвното налягане, кръвната захар и нивата на холестерола. За най-активни и най-малко застрашени от диабет се оказали жените, които правят поне по 6000 крачки всеки ден. Те са по-малко предразположени към затлъстяване и развитие на диабет.

В действителност 6000 стъпки се равняват на половин час активно ходене на ден. Тези, които ходят по малко и бавно са застрашени от сериозни здравни проблеми с напредването на възрастта.

Аспержите - ново оръжие в битката с диабета

Аспержите, които стават все по-популярни и в България, може да се окажат новото силно кулинарно оръжие в борбата с диабета, установиха...

Actualno.com припомня, че захарният диабет, често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com