Хърватия обмисля легализиране на еднополовите бракове

8827
Хърватия обмисля легализиране на еднополовите бракове

Хърватските власти възнамеряват да подложат на обществена дискусия въпроса за легализация на еднополовите бракове, предаде БГНЕС.

"Въпросът ще бъде подложен на обществена дискусия през септември т.г. Искаме първо да видим каква е преобладаващата нагласа сред гражданите на страната, а едва след това ще мислим за изготвянето на съответния законопроект и вкарването му в парламента", заяви министърът на публичната администрация Арсен Баук.

Хомосексуалните в Хърватия ще могат да сключват официален съюз, който обаче няма да се нарича "брак", а "гражданско партньорство". Еднополовите двойки няма да имат право да осиновяват деца. Възможно е обаче да им бъде дадено право да осиновяват биологическите деца на своите съпрузи.

Ако еднополовите бракове бъдат легализирани, Хърватия ще стане 8-та страна в ЕС, където става това. Сключването на граждански хомосексуални съюзи вече е възможно в Испания, Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, Норвегия, Швеция, Португалия, Исландия, а също така в САЩ, Канада и Мексико.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com