Иран обвини Запада за провала на мисията на Анан

5694
Иран обвини Запада за провала на мисията на Анан

Иранският външен министър Али Акбар Салехи обвини Запада и най-вече САЩ, че е в основата на провала на мисията на международния посредник Кофи Анан в Сирия, предаде БГНЕС.

"Западът и някои страни от региона не искаха Анан да успее в мисията си. Всеки път, когато той опитваше да разреши кризата, Западът създаваше препятствия", заяви Салехи, чиято страна е съюзник на режима на Башар ал-Асад.

Според него оставката на Анан от поста му на пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия, обявена вчера, се дължи на неотстъпчивостта на САЩ в рамките на Съвета за сигурност на ООН, а не на тази на Москва и Пекин, които също са съюзници на сирийския режим, както заяви Вашингтон.

"Липсата на единство в Съвета за сигурност, за която говори Анан, не се отнася за Русия или Китай. Американците отклониха това обвинение, за да го прехвърлят на Москва и Пекин и се стремят да наложат своите собствени идеи, защото не искат да кажат истината", заяви Салехи.

Мирният план на Анан беше приет от Сирия и другите страни от региона, но според иранския министър държавите, подкрепящи бунтовниците, "не позволиха на Анан да успее в осъществяването на своята инициатива". Той изрази надежда, че наследникът на бившия генерален секретар на ООН ще работи по независим начин, както го правеше и самият Анан, и предупреди, че всеки посредник, който се съюзява със Запада, "ще се провали, защото другата страна няма да иска да сътрудничи с него".

Редактор: Яна Баярова

Шпионин: Следващите 12 седмици са критично важни за удара по Иран

Бивш израелски шпионин предупреди, че Иран не трябва да омаловажава разговорите в Израел за възможността за удар по ядрените обекти на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com