Използваният от турската полиция сълзотворен газ е смъртоносен

7198
Използваният от турската полиция сълзотворен газ е смъртоносен

Използваният от турската полиция сълзотворен газ за потушаване на масовите безредици в страната през последните седмици е изключително вреден за здравето и може да доведе дори до летален изход, предава телевизионният канал NTV. Дирекцията по сигурността е отговорила на официално запитване от Турския лекарски съюз (ТЛС), че срещу демонстранти се използва сълзотворен от типа OC (OLEORESİNCAPSİCUM), както и от типа CS (CHLOROBENZYLİDENEMALONONİTRİLE).

По този повод ТЛС излиза със следното становище:

Булдозери разчистиха пътя на привържениците на Ердоган

Разчистването на площад „Таксим” и на парка „Гези” беше завършено с булдозери, които премахнаха барикадите и ос...

„Сълзотворният газ е вреден за здравето. Предизвиква сериозни очни заболявания, астма, белодробен оток, хипертония и сърдечна недостатъчност, мозъчен кръвоизлив.

Сълзотворният газ убива. Въздействието със сълзотворен газ е един комплексен механизъм за блокиране на сърдечната и на дихателната система.

Сълзотворният газ е оръжие. Когато се използва срещу група хора безразсъдно и масирано, намиращият се в сълзотворния газ механизъм (филтър) убива, в зависимост от степента на нанесеното нараняване.

Оповестяваме на цялата общественост нашето мнение, че длъжностните лица на всички нива на ръководство, които носят отговорност за използването на сълзотворен газ, трябва да бъдат разследвани и наказани по обвинения за нарушаване на телесната цялост и предизвикване на смърт”.

Гражданска война в Турция?

Гражданската война вече изглежда съвсем реална опция в Турция след снощното разчистване на площад „Таксим” и парка „Г...

Тази сутрин площад „Таксим” в Истанбул е отворен за пешеходци, предаде телевизионният канал CNN-TURK. Площадът и намиращият се до него парк „Гези” бяха затворени след започналата в събота в 20.55 часа полицейска операция за премахване на палатковия лагер. Те останаха затворени и през целия вчерашен ден. Отворена е вече и метро-станция „Таксим”, но все още не се допуска влизането на автомобили на площада. Екипи на общината почистват района около паметника на Ататюрк и премахват барикадите, посочва CNN-TURK.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com