Израел избира

6584

Избирателните урни отвориха врати в Израел за парламентарните избори за 19-ия Кнесет. Фаворит е десният премиер Бенямин Нетаняху, предаде БГНЕС.

Избирателните урни ще затворят в 22 ч при засилени мерки за сигурност. Телевизиите трябва да обявят прогнозите си още след затварянето на урните.

Около 5,6 милиона израелци гласуват за нов 120-местен парламент и по всяка вероятност ще преизберат Нетаняху.

Според анкета, публикувана в петък, листата на Ликуд на Нетаняху и партията Наш дом Израел на ултранационалиста Авигдор Либерман ще получи между 32 и 35 места в 120-местния Кнесет. Сред центристките партии Партията на труда се очаква да получи между 16 и 17 места, Йеш Атид - между 10 и 13, а движението ХаТнуха на бившата външна министърка Ципи Ливни - между 7 и 8 места. Като лидер на най-силната листа Нетаняху почти сигурно ще получи трети премиерски мандат и втори последователен.

Той гласува рано тази сутрин в компанията на съпругата си Сара и двамата им синове в избирателна секция в Рехавиа, шикозен квартал в центъра на Йерусалим, където се намира официалната му резиденция. "Не очаквам много промени, но се надявам на алтернатива", заяви 55-годишният Жо Джемал в избирателна секция в центъра на Йерусалим. Той уточни, че ще гласува "за центъра" и допълни, че основният проблем в страната е апатията.

Арабската лига призова арабите в Израел да гласуват на изборите

Арабската лига призова арабите в Израел масово да вземат участие на парламентарните избори във вторник, предаде АФП. „Лигата при...

Около 1/5 от израелските граждани са от арабски произход. Арабската лига ги призова да гласуват - за да бъдат представени в парламента и "да могат да се противопоставят на расистките закони, които може да бъдат гласувани в Кнесета". Проучванията обаче сочат, че от израелските араби ще гласуват по-малко от половината.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com