Ядрените реактори в САЩ не са защитени от терористични атаки

6178
Ядрените реактори в САЩ не са защитени от терористични атаки

Няма нито един от 107-те ядрени реактора на територията на САЩ, който да е достатъчно добре защитен от планирана терористична атака. Това са установили учени от Тексаския университет в Остин, предаде КРОСС.

В представения доклад са посочени 11 обекта, за които съществува най-голям риск. Осем от тях, включително и атомната електроцентрала "Индиан пойнт" в предградията на Ню Йорк, не са добре защитени по вода. Уязвим е и ядреният реактор в Националния институт за стандарти и технологии, който се намира на 40 километра от Белия дом.

"Въпреки факта, че след събитията от 11 септември мина повече от десетилетие, американските цивилни ядрени реактори остават уязвими пред лицето на терористична атака от подобен мащаб. Централите твърдят, че са направили всичко за защита на обектите без драматично да увеличават разходите и че е отговорност на правителството да ги защитава срещу всяка атака”, коментира авторът на изследването Алън Купърман.

Япония иска рестартиране на 10 ядрени реактора

От японските енергийни компании са подали заявления за рестартиране на 10 ядрени реактора. Това се случва малко повече от две години сл...

Според изискванията на Атомната регулаторна комисия в САЩ атомните централи трябва да имат защита срещу атаки, провеждани от пет или шест души.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com