Япония иска рестартиране на 10 ядрени реактора

9356
Япония иска рестартиране на 10 ядрени реактора

От японските енергийни компании са подали заявления за рестартиране на 10 ядрени реактора. Това се случва малко повече от две години след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Искането за сертифициране на обектите съобразно новите изисквания за сигурност, наложени след драмата във Фукушима, е първа стъпка преди рестартирането на мощностите.

Приказният свят на Японската чаена градина в Сан Франциско (СНИМКИ)

Гостите на градината могат да се докоснат до богатото културно наследство в приготвянето, сервирането и пиенето на мача (фино стрит на ...

Издаването на разрешение и пускането отново в експлоатация на реакторите може да отнеме месеци, коментират експерти. Става дума за пет АЕЦ, в които има 10 реактора (19% от потенциала на страната) от общо 50 в Страната на изгряващото слънце. Евентуалното им пускане в експлоатация може да осигури захранването на около 2.9 млн. домакинства, пресмята агенция Блумбърг. В момента само два реактора в Япония са действащи.

След получаване на разрешение от регулаторните органи, съответните ядрени централи ще трябва да получат благословията от местните и регионални политически сили за да заработят отново. Три от реакторите, за които е поискано разрешение, се намират на северния о. Хокайдо, докато останалите 7 са в четири АЕЦ в западните райони на страната. Операторът на Фукушима Токио електрик пауър (TEPCO) се готви да подаде искане за сертифициране на два от седемте блока на централата в Кашивазаки Карива, която е най-голямата в света. Само тази инсталация инкасира през последната финансова година загуби в размер на 6.8 млрд. долара.

След трагедията във Фукушима общественото мнение в Япония се надигна и обвини регулаторните органи във непрозрачни контакти с ядреното лоби. Поради което правителството създаде нова институция – Управление за ядрена регулация (NRA), което наложи нови, стриктни правила за безопасност. Новите норми са в широк диапазон – от пълна защита срещу потенциални терористични, до отлична защита в случай на природни бедствия като цунами или земетресения.

Изключването на ядрената енергетика от енергийния микс на страната постави Япония пред огромни разходи – страната не разполага със собствени енергийни източници и трябва да внася въглища, петрол и газ за заместване на ядрената енергия.

Пожар в АЕЦ във Франция, няма изтичане на радиация

Инцидент във френска атомна централа - пожар е избухналв АЕЦ "Бюже", която е управлявана от най-известната френска енергийна компания E...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com