Йоахим Гаук: Европейският идеал не трябва да потъне

4333
Йоахим Гаук: Европейският идеал не трябва да потъне

Президентът на Германия Йоахим Гаук говори за европейския идеал, който "не трябва да потъне", за предизвикателствата на глобализацията и християнската идея за човека на първата си среща с папа Бенедикт XVI след избирането си.

Срещата на папата с Гаук, който пристигна в Рим без приятелката си Даниела Шадт, продължи повече от половин час, а разговорът беше определен и от двете страни като сърдечен. Президентът беше приет от държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне. Качеството на отношенията, определени като "много сърдечни" от Ватикана, позволи на пастора от Източна Германия и на баварския папа да обсъдят "християнската идея за човека и предизвикателствата пред глобализираното и светско общество", съобщи Ватикана в комюнике, цитира БГНЕС.

Гаук е обсъдил с Бертоне световната икономическа криза, последиците от нея за Европа и приноса, който Католическата църква може да даде за преодоляването й, съобщи Ватикана. "Поздравявам ви като федерален президент и като сънародник, но също и като човек и християнин", заяви Гаук в началото на срещата му с папата в неговата библиотека.

Германският президент е подарил на папата кутия с коледни сладкиши, традиционните нюрнбергски сладки Лебкухен, своя автобиографична книга и бастун, с който да може да се разхожда в Кастел Гандолфо. Папата връчил на германския си гост последната си книга за детството на Исус, керамичен медал, изобразяващ Свети Петър, и картина от 16-ти век.

На импровизирана пресконференция в окъпания от слънце площад Свети Петър германският президент, който пристигна още снощи в Рим, заяви, че е открил много жив, много подготвен събеседник, макар да смятал, че ще намери човек, "рухнал под тежестта си". "Когато двама християни се срещат, те говорят и за Бог", каза още Гаук. Той е съгласен с идеята, че трябва да се предприемат всички действия, за да не потъне европейската идея.

Редактор: Десислава Симова

ЕС ще може да върне визите за 5 балкански страни

ЕС ще може да възстановява временно задължението за издаване на визи за Сърбия и още четири балкански страни, за да се бори със злоуп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com