Йоджалан: Турция може да стане новата Сирия

13103
Йоджалан: Турция може да стане новата Сирия

Ако Анкара не реши проблема с кюрдите и не спре ефективно конфликта с тях по начин, изгоден за кюрдското малцинство, Турция може да има проблеми като тези, които раздират Сирия. Това заяви кюрдският екстремистки лидер Абдула Йоджалан, който в момента е в затвора.

Йоджалан, който лежи в турски затвор от 1999 година е обявил пред делегация от кюрдски депутати, посетили го през уикенда, плановете си за прекратяване на 28-годишния конфликт между Турция и кюрдите, при който загинаха 40 хиляди души.

Меркел с резерви за Турция в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има колебания относно пълноправното членство на Турция в ЕС, но допълни, че процесът на п...

Йоджалан води преговори за мир с турското правителство от килията си, откакто се намеси да прекрати гладната стачка на кюрдски затворници през миналата година. „Трябва да изградим нова демократична република, която да е във връзка с новия свят и новия Близък Изток. Кюрдският проблем може да бъде решен само с турска демократизация", заявил 63-годишният Йоджалан, пише агенция КРОСС.

Думите му са предадени на Ройтерс чрез депутата Алтан Тан. „Ако не се разрешат, тези проблеми в Турция ще се задълбочат. Бог да спре, ние ще свършим като Ирак или Сирия", казал Йоджалан, призовавайки за нова конституция и демократични реформи, за да се избегне тази „катастрофа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com