Кипър и Испания близо до спасителна помощ от Европа

12039
Кипър и Испания близо до спасителна помощ от Европа

Управляващата партия на Испания отново започна да се пропуква под натиска, сигнализирайки за пръв път, че страната може да се нуждае от спасителна финансова помощ от Европа, за да се подкрепи банковата й система, пише „Дейли телеграф”.

„Спасителната програма няма да бъде апокалипсис”, каза Хосе Мариа Бението, говорител за външните въпроси на испанския парламент. „Трябва да се примирим с това. Трябва да избегнем това или ще откачим от притеснения за емитирането на облигациите ни”, каза говорителят.

Испания: Добре, че има работа на черно

Добре ли е да има сив сектор на икономиката или не? Зависи от гледната точка. Все повече испанци оцеляват в условията на тежката криза ...

Бението прие, че това ще значи съкращения на заплатите и пенсиите, диктувани от Тройката – ЕС, ЕЦБ и МВФ. „Португалия живее с това сравнително пасивно, Ирландия също”, каза той.

Кипър също се приближи до спасителна помощ, след като президентът Деметрис Христофяс заяви, че страната му е била погълната от голяма експозиция към Гърция. „Аз не искам да го изключвам напълно”, каза той по този повод.

Русия ефективно подкрепя Кипър през последните две години, но нарастващият брой на банкрутите в Гърция се оказва непреодолим.

Директорът на Централната банка на страната Паникос Демитриадес заяви пред в. „Файненшъл таймс”, че до края на юни Кипър трябва да намери най-малко 1,8 млрд. евро за рекапитализиране на втората по големина в страната Кипърска популярна банка.

Кипър може да поиска европейска финансова помощ

Президентът на Кипър не изключва възможността страната да поиска европейска финансова помощ. Политици и експерти в Кипър обмислят план ...

При това положение все по-вероятно става правителството да се обърне към ЕС за помощ.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com