Сметнаха около 700 лева за парно и топла вода

4694
Сметнаха около 700 лева за парно и топла вода

Готови са едва от 10 до 15 % от сметките на абонатите за отоплителния сезон. Сумата за отопление и топла вода е около 700 лева за 12 месеца. Не са толкова притеснително високи сметките.

Това каза пред БНР Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.

В момента приключват все още вторите отчети. Срокът за изготвяне на сметките в София е 5 юли. Имаме още почти цял месец да изготвим сметките. Тези данни са първоначални.

Всеки очаква да получи изравнителната си сметка, за да види какво се е случило през отоплителния сезон. Изравняването веднъж годишно не създава това усещане, когато се правят месечни отчети. С радиоотчети имаме реални данни всеки месец какво е потреблението на парно и топла вода, заяви Ангелова. Тя посочи, че изравнителните сметки могат да се обжалват един месец след получаване на сметката.

"Сметката се предоставя на домоуправителя, след това той ги раздава на съгражданите си и оттогава тече 30-дневен срок за обжалване. Ако някой забележи някаква неточност, може да се обърне към фирата топлинен счетоводител, която го обслужва. С всяка следваща година гражданите все повече и повече се запознават с темата за дяловото разпределение и това води до все по-малко въпроси, по-малко се жалват хората. Повечето запитвания са във връзка с неотчетени абонати. Ако не са били отчетени абонатите, нека да се свържат с топлинния си счетоводител и да поискат нова дата за отчет. Сега е моментът това да се направи. Крайният срок е три месеца след предоставяне на сметката на упълномощеното лице. Но нека сега да се обадят, за да не получат няколко изравнителни сметки и да не стане объркване. Който на двете дати не предостави отчет и в срока до 5 октомври не потърси счетоводители и не бъде отчетен, му се начислява максимална енергия на отоплителните тела", подчерта Ангелова.

Според нея, най-добрият начин, който е и в интерес на цялата кооперация, в която живеят гражданите, е те да потърсят фирмите и да бъдат отчетени.

Ангелова каза, че има градове, в които от години се прилага месечен отчет. "Ние имаме всеки месец отчети и сега. Всеки месец ние влизаме в апартаментите и отчитаме. Това е начин, който работи, но по-добрият начин и който би осигурил реални отчети е радиоотчитането. Тогава имаме пак всеки месец отчети, но няма манипулация на уредите от страна на потребителите. Няма задължение за слагане на радиоуреди, всеки сам има избор какъв уред да сложи. Между 5 и 10% са гражданите към момента, които са избрали радиоуредите за отчитане", добави Ангелова.

От своя страна Диан Червенкондев, заместник-председател на икономическата комисия в парламента посочи, че идеите за отчитането на уредите трябва да се обсъдят на кръгли маси на Топлофикация, на фирмите, на потребителите. Когато се намери широк консенсус, тогава трябва да се превърнат тези идеи в законодателни промени.

"Към настоящия момент предстои гледането и приемането на Закона за енергетиката, като срокът за спорните въпроси, които трябва да се решат за топлофикациите, е до началото на следващия отоплителен закон. Ние сме закъснели със срока за изравняване на нашия енергиен закон с европейската директива. През юли трябва да се направят няколко кръгли маси и да има обществено обсъждане", обясни Червенкондев. Той каза, че по-ефективна система ще направи отчитането всеки месец, дали ще бъде то с дистанционни уреди или не, всяка кооперация трябва да вземе решение.

"Необходима е инвестиция, обаче, за да се приложи това дистанционно отчитане. Инвестицията може да дойде от Топлофикация, от фирмите. Готови сме да въведем тази форма на отчитане, защото тя е най-обективна и най-равномерно може да покаже какво е реалното потребление", подчерта Червенкондев.

Ася Ангелова пък коментира, че не трябва да се увеличи цената на услугата, в случай че дистанционно се отчитат уредите. "Няма да бъде значително по-скъпо дистанционното отчитане в сравнение с физическото отчитане на уредите", отбеляза Ангелова.

Редактор: Петър Проданов

Радиатор с градус е новото лого на “Топлофикация София”

Новото лого на "Топлофикация София" е стилизирана рисунка на радиатор, разположен в универсалния символ за градус. Той е изработен от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика