Китай губи позициите си на производител на стоки № 1

19969
Китай губи позициите си на производител на стоки № 1

Най-бурно развиващата се икономика през последните двайсет години – китайската е на път да загуби славата си на производител на стоки номер 1 в света. Както става ясно от публикуваните статистически данни за 2012 г., за първи път има регистриран спад в чуждестранните инвестиции от 4%, като тези в производство са се “свили” още повече - с 6%. Така страната е на път да се прости с ролята на най-привлекателно място за влагане на пари в производство. В същото време инвестициите в Тайланд са се увеличили с 63%, а в Индонезия – с 27% за деветте месеца на миналата година.

“Много наши клиенти прехвърлят производството си от Китай в други азиатски страни”, казва пред The Wall Street Journal един от големите производители на синтетична кожа Джарно Талярини от Италия. Той планира да премести заводите си във Виетнам, за да запази предимството на евтината работна ръка.

По-мрачни и страхливи китайци заради политиката за едно дете

Според ново проучване китайците, които са израсли в условията на политиката за едно дете в семейството, са по-песимистични и по-малко д...

Тенденцията за прехвърляне на производства от Китай в други държави от Азия се наблюдава от няколко години, но никога досега не е била толкова силна, предаде БЛИЦ.

Според експерти, това се дължи на два фактора.

От една страна, стремително се увеличава градското население в страната, а то иска по-високо заплащане за труда си. Според статистиката, за последните пет години работната заплата в Китай се е увеличила с по 20% на година.

Влияние оказват и външнополитически фактори. Спорът с Япония за островите Сенкаку например също е много важен, тъй като Токио е в тройката на големите инвеститори в Китай. Вече има сигнали, че някои от най-големите японски компании търсят алтернатива за прехвърляне на производството си в други съседни държави.

Китай измества САЩ като икономика № 1 до 6 години

Китай ще измести САЩ като водеща икономика в света до шест години и ще се превърне в най-важната страна в света до три десетилетия, п...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com