Китай отново на плюс във външната търговия

5174
Китай отново на плюс във външната търговия

Външнотърговският баланс на Китай отново е с положителен знак през март, като салдото е 5,35 милиарда долара, след сериозния дефицит през февруари. Външната търговия на страната бележи спад, гласят данни, публикувани от Китайското управление на митниците, предаде БГНЕС.

Китайският износ страда по-специално поради дълговата криза в Европа, която заема първо място в износа на страната. Има и втори фактор в това отношение - бавното възстановяване на икономиката на САЩ.

Износът на втората икономика в света се е увеличил през март с 8,9% в годишно изражение и е достигнал 165,66 милиарда долара, а вносът е бил за 160,31 милиарда долара, т.е. увеличен е с 5,3%.

Според 15 аналитици, интервюирани от агенцията Дау Джонс, този положителен баланс във китайската външна търговия буди изненада, тъй като те са прогнозирали дефицит от 3,2 милиарда долара.

През февруари страната регистрира най-големия си външнотърговски дефицит за повече от 10 години - 31,48 милиарда долара в резултат от скока на вноса.

 

Китай ще строи АЕЦ на Черно море

Китай ще вземе участие в конкурса за строителство на нова атомна електроцентрала на черноморското крайбрежие на Турция, като според екс...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com