Кой извика "Хайл Хитлер", питат в Гърция

7557
Кой извика "Хайл Хитлер", питат в Гърция

Гръцките медии широко отразяват днес инцидента в петък в местния парламент с възгласа "Хайл Хитлер", тъй като е трудно да се определи кой го е извикал, предаде БГНЕС.

Викът, повторен три пъти, ясно се чува на аудиозаписа на парламентарното заседание, докато всички депутати на неонацистката партия "Златна зора" напускат залата в знак на протест срещу отстраняването на един от техните за обида към други депутати.

Най-напред медиите смятаха, че възгласите идват от говорителя на парламентарната група на "Златна зора" Христос Папас, който е един от главните й идеолози.

Но "Златна зора" опроверга това и заяви, че възгласите – точно обратно – са отправени от депутата от групата на "Сириза" (радикалната левица) и бивш актьор Георгиос Панцас. Самият Панцас призна, че е произнесъл думите, но иронично като отговор. "Не бях в залата. Докато се готвех да вляза, чух да се вика "Хайл Хитлер!" и отговорих: "Махайте се и Хайл Хитлер", разказа той пред телевизия Скай.

В ретранскрипцията на заседанието може да се прочете, че Панцас е казал на депутат от "Златна зора" "Извадете си автоматите и ни застреляйте. Хайл Хитлер!"

Партията "Златна зора" (Хриси Авги на гръцки) с ксенофобската си и антисемитска реторика и емблема, представляваща гръцки меандър много сходен с пречупения кръст, влезе за пръв път в гръцкия парламент през 2012 г., като събра 7% от гласовете на гръцките граждани и вкара 18 депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com