Кой е най-големият полуостров в света?

6096
Кой е най-големият полуостров в света?
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че понятието „полуостров“ е твърде условно, тъй като в геоложко отношение полуостровите са едно цяло със съответните континенти, все пак за най-голям в света се смята Арабският полуостров. Намира се в Югозападна Азия. Площта му е 2 млн. 730 хил. кв. км.

На запад се мие от Червено море, на юг от Аденския залив и Арабско море, на изток от Оманския и Персийския залив. Северната граница обикновено се прокарва по линията между върховете на заливите Акаба и Кувейт, понякога по държавната граница на Саудитска Арабия с Йордания и Ирак. По-голямата част от територията на полуострова е заета от Саудитска Арабия; също тук са разположени Йемен, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман, части от Йордания и Ирак.

Във всички страни на най-големия полуостров в света официалният език е арабски. Тук се намират двете главни светини на исляма - градовете Медина и Мека в Саудитска Арабия. Именно на Арабския полуостров ислямът е основан и започва развитието си като религия.

Климат

В по-голямата част от територията му климатът е тропически, на север е субтропичен, горещ и сух. През лятото почти навсякъде температурата на въздуха е 35–36°C, най-горещото място е югозападната пустинна област Тихама (до 55°C). Средната януарска температура на юг е 15–25°C, на север 8–15°C.

На север и в планините през зимата има студове. Валежите в по-голямата част от територията са под 100 мм годишно. Оскъдни валежи падат през зимата и пролетта, а на юг - главно през лятото. Пустинята Руб ал Хали е една от най-сухите зони в света, често без дъжд в продължение на няколко години подред. В планините Хаджар, където достига летният мусон, валежите се увеличават до 300–500 мм годишно.

По наветрените склонове на Йеменските планини вали малко повече - до 700–900 мм в годината. Типични са силните сезонни пролетно-летни ветрове (самум и хамсин), които предизвикват пясъчни бури и водят до повишаване на температурата на въздуха. Зимният северен вятър е придружен от понижаване на температурата в източната част на полуострова.

Арабският полуостров е бил част от африканския континент в далечното минало. Днес той е почти изцяло покрит от пясъчни и скалисти пустини. Тук се намира най-дългият непрекъснат пясъчен масив в света - пустинята Руб ал Хали. Независимо от това, полуостровът далеч не е безжизнен, защото Персийският залив съдържа значителна част от световните запаси на нефт и природен газ. Само в Саудитска Арабия се намират 25% от световните петролни запаси.

В южните и средните части на полуострова падат много малко валежи годишно - само около 100 mm. Но учените наскоро отбелязаха значителни промени в климата тук - сезоните на дъждовете и тяхната интензивност са се променили, а броят на пясъчните бури се е увеличил. През лятото температурите в тропическите райони на полуострова се повишават над 50 градуса по Целзий. Учените обясняват всичко това с парниковия ефект.

В Саудитска Арабия почти няма кина, барове с алкохол, нощни клубове, казина или други западни забавления. Може би затова толкова е развита страстта към пазаруване – с какво друго можете да се забавлявате в свободното си време? Колоритни ориенталски пазари с безброй бижута, антики и занаятчийски изделия са разпръснати из цялата страна. Модерните търговски центрове с елитни и достъпни стоки също са популярни.

Можете да се пазарите навсякъде, с изключение на големите супермаркети. Понякога цената се намалява с 30-40%, превръщайки преговорите в интересно развлечение. В много магазини съществуват системи от отстъпки, които може да бъдат увеличени след спор с продавача. Най-модерният търговски център е „Ал Файзалия“ в столицата Ер Рияд с бутици на луксозни марки, заведения за хранене и зони за отдих.

Магазините обикновено работят от 9.00 до 20.00 ч., но много търговски обекти нямат ясен график.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com