Кой ще замени Асад?

5567
Кой ще замени Асад?

Въпреки задкулисните усилия на Турция и САЩ да подготвят сирийските опозиционни групи за деня след смяната на режима, остава без отговор въпросът кой ще поеме властта в Сирия след падането на президента Башар Асад.

Сирийският национален съвет е съставен от 24 организации, които са разделени и спорещи помежду си. Според някои източници сирийските разузнавателни агенции са успели да се внедрят в опозиционните групи, както и терористи, изпратени от „Ал Кайда”.

Това е и основната причина да не се стигне до международна интервенция или да се инициира военна операция, която да свали от власт режима на Башар Асад.

Лошият опит, натрупан от американците в Ирак, когато на ключови постове в Багдад бяха назначени опозиционни лидери, живеещи зад граница, които разрушиха апарата на армията и службите за сигурност, е важен урок за всички тези, които подготвят властовите структури в Сирия след управлението на Башар Асад.

Новият лидер на политическото крило на опозицията Абдел Басет Сида живее в Швеция през последните 25 години и е специалист в изследването на древни култури. Той е сред основателите на Сирийския национален съвет и ще продължи да обикаля от политик на политик в Европа и в Арабския свят. Неговите кюрдски корени обаче ще му попречат да стане следващия лидер на Сирия.

Междувременно лидерите на противниците на режима в Сирия, които инициираха протестите и въоръжените сблъсъци със силите за сигурност, не могат да си позволят да разкрият своята самоличност. По данни на чуждестранни дипломати в Дамаск ден, след като Асад падне от власт, опозиционните лидери ще се противопоставят на всяко назначение, наложено отвън и ще настоят сами да заемат ключовите постове.

По-добри изглеждат шансовете на полковник Рияд ал Асад, който напусна поста си на командващ бойна част в сирийската армия и избяга в Истанбул, където формира въоръженото крило на съпротивата срещу Асад. В момента той действа от офис в Истанбул, пътува до сирийските бежански лагери по границата и изпраща пари и оръжия на противниците на режима вътре в Сирия.

Но след случването на революцията, полковник ал Асад може с изненада да види как група високопоставени дезертьори от армията и разузнаването се разполагат в президентския дворец и си поделят ключовите постове.

Йедиот Ахронот

Сирийските военни използват деца като живи щитове

ООН съобщава, че множество сирийски деца обвиняват правителствените военнослужещи, че се прикриват с тях от въоръжената опозиция, изпол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com