Лондон в хипер хаос

8782
Лондон в хипер хаос

Това трябваше да е перфектната Олимпиада: добре организирана, протичаща по график и без преразход на бюджета. Неблагополучията покрай организацията обаче нямат край. Явно хаотичният Лондон ще покаже истинското си лице.

Защо през юли 2012-та на територията на Великобритания е задействана най-мащабната операция за сигурност от Втората световна война насам? Отговорът гласи: заради Олимпиадата. Заради нея Лондон прилича на обсадена крепост. На пилотите на военновъздушните сили е наредено да стрелят по всекиго, който навлезе без разрешение във въздушното пространство над града. Сигурността е най-важна, казват управниците. Затова за нея ще се грижат общо 17 000 военнослужещи - по мащабите си това представлява акция, която надминава дори британската мисия в Афганистан!

Некомпетентност на всички нива

Големите звезди на Британия закриват Олимпиадата срещу 1 паунд хонорар

Грандиозно шоу подготвят организаторите за закриването на Олимпийските игри в Лондон. Уникален танц на стриптийзьорки, които ще смуча...

Причината за високия брой на военните обаче не се дължи толкова на параноята, колкото на некомпетентността - и то на всички нива. Частната фирма G4S, която е натоварена с основната работа по охраната на Олимпийските игри, обяви едва миналата седмица, че няма да успее да предостави договорените 13 000 служители. Признанието дойде твърде късно, така че се наложи да бъдат намерени извънредни попълнения. По спешност бяха привикани хиляди военнослужещи, които да подсилят редиците на ангажираните вече 7500 войници. Част от Олимпийската охрана станаха дори войници, разположени в Афганистан и намиращи се в момента в отпуск в родината.

Всъщност частната фирма G4S е световен лидер по въпросите на охранителната дейност от всякакъв вид. В резултат на масивната приватизационна кампания на правителството въпросната фирма междувременно отговаря и за сигурността на седем от британските затвори. Бизнесът с политиката и Олимпийските организатори е доста изгоден за фирмата - сделките възлизат на 284 милиона британски лири.

Пита се само: Защо фирменото ръководство е обявило едва преди десетина дни, че няма да успее да набере общо 13 000 нови служители за охраната на Олимпийските обекти? И защо министерството на вътрешните работи си е мълчало? Твърди се, че още през април то е разполагало с поверителна информация за задаващото се фиаско на фирмата.

Лошите новини за Лондон нямат край

Леглата на Олимпиадата по-къси от спортистите

Олимпийското село отвори врати и първата изненада бяха... леглата. Те са доста по-малки от обичайния размер на спортистите, предаде БГН...

Покрай недостига на квалифицирани служители по сигурността фирмата е назначила и голям брой млади и неопитни хора - включително безработни младежи без особено образование, чиито молби били приемани почти на юнашко доверие. Един от тези младежи разказва, че пропаднал на теста за добро зрение, но пък успял да издържи теста за обоняние. И в какво се състоял той? "Трябваше да различа чаша вода от чаша водка", разказва той. Какво се случило след това ли? Младежът бил назначен да работи на рентгена за контрол на самолетните багажи.

Точно на подобен подбор на персонала се дължи и най-новия лондонски фал. За ужас на всички наскоро стана ясно, че летище Хийтроу има огромни проблеми със сигурността: през контролните пунктове необезпокоявано преминали няколко заподозрени в терористична дейност лица. 

В тази връзка вестник "Гардиън" зададе следния въпрос: "Какво се случва, когато некомпетентни фирми за охрана си сътрудничат с най-зле организираното британско правителство от последните години?". "Гардиън" си отговори сам: "Ясно е какво: хипер хаос."

Източник: Дойче веле

България с един от най-красивите знаменосци в Лондон

Първата ракета на българския тенис Цветана Пиронкова ще бъде знаменосец на родната делегация в Лондон. Красивата пловдивчанка ще де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com