Меркел: Катастрофичен сценарий, ако Гърция се откаже от еврото

6942
Меркел: Катастрофичен сценарий, ако Гърция се откаже от еврото

Германската канцлерка Ангела Меркел определи като "катастрофична" възможността Гърция да напусне еврозоната, която би била "немислимо отслабена". Това тя заяви в интервю за Би Би Си, предаде БГНЕС.

"Ние сме взели решение да бъдем част от монетарен съюз. Това е не само финансово, но и политическо решение. Ще бъде катастрофално, ако кажем на една страна, решила да бъде с нас: Не ви искаме повече", каза Меркел. "Освен това договорите /европейските/ не го позволяват. Хората по целия свят ще се питат: "Кой ще бъде следващият?" Еврозоната ще бъде невероятно отслабена", добави тя.

Меркел каза, че Гърция, която е обект на два спасителни плана в Европа, е изправена пред дълъг и тежък път, но и че ще бъде огромна политическа грешка да й се позволи да изостави еврото.

"Ситуацията е много напрегната. Европа и по-специално еврозоната е в криза. Тази криза е последица от световната финансова криза и предизвика много продължителни спорове в редица страни", добави Меркел, запитана за антигерманските настроения в Гърция.

"Ние имахме бурни дебати в парламента и използвахме тежки думи, но за щастие се научихме да решаваме конфликтите си по мирен начин", каза Меркел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com