Милиони евро изтеглени от Кипър чрез руски и британски филиали

4219
Милиони евро изтеглени от Кипър чрез руски и британски филиали

Стотици милиони евро са изтеглени от Кипър чрез представителствата на кипърските банки в Лондон и Москва в периода, през който обикновените жители на страната не можеха да изтеглят от банкоматите суми от над 100 евро на ден, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на гръцкия телевизионен канал „Мега”.

Съобщава се, че в Кипър се чуват остри критики по адрес на управляващия Централната банка на Кипър Паникос Димитриадис, който по време на кризата разреши да продължат работа филиалите на „Банк ъф Сайпръс” и Кипърската народна банка в Лондон, заради което стана възможно тегленето на големи суми от сметките в кипърските банки в британската столица, както и чрез една от руските банки в Москва.

ЕЦБ ще финансира Кипър

Европейската централна банка ще продължи да предоставя финансиране на кипърски банки, след като островната нация успя да достигне до сп...

В същото време стана ясно, че изпълнителният директор на „Банк ъф Сайпръс” е бил уволнен като част от международния спасителен план за Кипър, който бе договорен между Никозия и международните кредитори предаде АФП, позовавайки се на кипърска държавна медия.

Изпълнителният директор Янис Кипри е бил уволнен по настояване на тройката международни кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Иначе, гръцките филиали на три кипърски банки днес подновиха своята работа. В същото време банките в Кипър остават затворени, докато властите продължават да работят по план за излизане от финансовата криза, предаде АФП.

Клоновете на „Банк ъф Сайпръс”, „Кипърската народна банка” и „Хеленик банк” в Гърция днес отвориха врати, като пред някои имаше дълги опашки от клиенти, обезпокоени за своите влогове.

Защо потъна Кипър?

Кипър не фалира, но все още е на дъното. За малката островна държава, която години наред привличаше богати чужденци с примамливи лихви...

Десетки хора чакаха на опашка пред местната централа на „Банк ъф Сайпръс”. Банкови чиновници потвърдиха, че клиентите са обезпокоени.

Във вторник „Пиреос банк” - третата най-голяма гръцка банка, подписа споразумение за придобиването на всички гръцки депозити, заеми и банкови клонове на кипърските банки в Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com