Chevron опитва да заобиколи забраната за шистовия газ, казват протестиращи (видео)

13960
Chevron опитва да заобиколи забраната за шистовия газ, казват протестиращи (видео)

Пореден протест срещу технологията "фракинг" и използването ѝ за проучване и добив на шистов газ беше проведен днес. Причината - двудневна енергийна конференция, която се провежда в хотел "Шератон" в София и е спонсорирана от Chevron.

Проблемът с оцеляването на българския народ е единствено наш проблем, не и на нашите управляващите. Това каза една от протестиращите - Мария Христова, предаде БГНЕС.

Недоволството си срещу американската компания гражданите изразиха с плакати, призоваващи компанията да прекрати работата си в България. Между един от протестиращите и икономиста от НДСВ Владимир Каролев се разрази спор, след като протестиращият обяви Каролев за "лобист на Chevron".

Ние нямаме нормативна база дори за конвенционалните сондажи, каза още Христова, която отправи и сериозни критики към членовете на Временната комисия за добри практики в парламента. Резултат от тази комисия нямаше, вътре се превърна в една политическа говорилня, заяви тя. Свидетели сме единствено на един опит да се премахне забраната, която беше наложена, но не и да се промени нещо в посока регулации и контрол, каза още протестиращата.

Христова запита и защо енергийният форум е обявен под патронажа на министър Делян Добрев, а в него ще вземат участие депутатите Диан Червенкондев и Искра Михайлова, и в какво качество се явяват на подобен спорен форум. Активистката призова за оставката на всеки министър, появил се на конференцията. Христова алармира и за засилващата се лобистка дейност на Chevron в Нови Пазар, като по нейните думи в нея участва и кметът на града.

През цялото време се опитват да ни обяснят, че тази технология е безопасна, пренебрегвайки дори резолюцията на Европейския парламент, който излезе с еднозначна констатация, информира Христова. Нейните изводи бяха не по-различни от нашите – хидрофракингът е спорна технология, замърсява, допълни тя. "Имаме забрана - нито е паднала, нито има тенденция да падне, защото България отговаря на най-критичните условия, за които тази забрана задължително трябва да продължи да съществува", коментира още Христова.

Самият Европейски съюз констатира, че в рамките на ЕС нямаме регулации, препоръките са да се изработят структури, системи за контрол и много стриктни законодателни системи и тогава да се прави каквото и да било, продължи протестиращата. "Ние, за съжаление, на такова нещо не сме свидетели. Напротив – тук се продължава с една демонстрация, че фирмите, които имат пари, могат да купят всичко", допълни Христова.

Протестиращата определи случващото се в САЩ покрай добива на шистов газ като скандал. Ние сме свидетели на непрекъснато растящ списък на пострадали, заяви Христова, като по нейна информация става въпрос за над 620 души, които свидетелстват за здравни проблеми, умрели животните и замърсяване на кладенци.

Според Христова ниската цена на газа не се дължи на газа, който добиват, а на голямата конкуренция. "Добивът е по-голям отколкото пазарът може да поеме, и те продават под себестойност. На тях им трябва много спешно някъде други балъци, на които да отровят земята и водата и да продават това, което вадят на по-високи цени", заяви Мария Христова.

ЕП иска "солидни" регулации за шистовия газ

Проучванията за шистов газ и шистов нефт, които протичат в някои страни в ЕС, трябва да бъдат подкрепени със „солидни режими на ...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com