Напрежение между Анкара и Техеран заради ракетите "Пейтриът"

7441
Напрежение между Анкара и Техеран заради ракетите "Пейтриът"

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджат се отказа от посещението си в Турция, което възнамеряваше да направи днес. Ахмадинеджат трябваше да посети град Кония в качеството си на почетен гост на възпоменателните тържества по случай 739-тата годишнина от смъртта на Мевляна, поет-философ и дервиш Джеляледдин Руми. Турският премиер Реджеп Ердоган от вчера е в Коня за участие в тях. Поканени са много височайши гости от чужбина.

Отказът от посещението на Ахмадинеджат се свързва с изострянето на напрежението между Техеран и Анкара заради ракетите "Пейтриът", които ще бъдат разположени по сирийската граница.

Турция с ново сирийско предложение за Русия

Турция е направила ново предложение към Русия за мирен преход в разкъсваната от война Сирия след падането на режима, съобщава турски ...

Разполагането на ракети "Пейтриът" по границата на Турция със Сирия може да доведе до световна война, заяви преди това началникът на Генералния щаб на иранската армия ген. Фирузабади.

Подчертавайки, че ракетите "Пейтриът" няма да подобрят сигурността, а само ще изострят напрежението, иранският генерал призова Турция, САЩ и Европейския съюз да се откажат от разполагането им "преди да избухне пожар, който никой няма да може да угаси".

Това още повече изостри и без друго напрегнатите отношения между Анкара и Техеран заради сирийския конфликт.

Външният министър Ахмед Давутоглу за да успокои ситуацията заяви в турския парламент "според нашето искане и решението на НАТО, след като премине опасността от нападение срещу Турция от балистични ракети, системите "Пейтриът" ще бъдат демонтирани, те няма да останат за постоянно в Турция".

Гърция се огради от Турция

Гърция завърши строителството на защитна стена с дължина почти 11 километра на границата с Турция, за да пресече част от нелегалния т...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com