Напрежението с Южен Судан около петролния транзит може да доведе до война

5906
Напрежението с Южен Судан около петролния транзит може да доведе до война

Президентът на Судан Омар Башир заяви, че напрежението с Южен Судан заради плащанията на транзита на петрол може да прерасне във война, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На въпрос в интервю за държавната телевизия дали може да избухне война с Южен Судан, Башир отвърна: "Има такава възможност. В момента сме по-близко до обстановка на война, отколкото до обстановка на мир."

ООН: "Няма доказателства" за масови убийства в Южен Судан

ООН заявиха, че в Южен Судан не са били открити доказателства за масовите убийства, за които беше съобщено, предава АФП. Въпреки това о...

Той заяви, че Судан иска мир, но добави, че ако се наложи, ще отиде на война. Судан води спор с Южен Судан за подялбата на приходите от петрола, след като Югът взе три четвърти от производството на петрол, когато стана независим през юли м.г.

Новата африканска държава е принудена да изнася петрола си през петролопроводи и пристанище в Судан, но двете страни не могат да се споразумеят за подялбата на приходите. Заради това Хартум конфискува известни количества петрол от Юга и заяви, че това е компенсация за неплатени транзитни такси.

Миналата седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че кризата между двете страни, която става заплаха за мира и сигурността в региона, е достигнала критична точка, припомни АФП. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com