НАТО: Атаката срещу Турция е атака срещу всички ни

14612
НАТО: Атаката срещу Турция е атака срещу всички ни

Съветът на НАТО смята, че инцидентът на турско-сирийската граница е заплаха за сигурността на целия Северноатлантически алианс, съобщи пред РИА Новости източник от централата на организацията в Брюксел.

„Скорошните актове на агресия на сирийския режим по югоизточната граница на НАТО се явяват фрапиращо нарушаване на международното право и само по себе си са очевидна и реална заплаха за един от членовете на алианса”, съобщава източникът.

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън осъди сирийският обстрел, при който бяха убити цивилни граждани в Турция, призовавайки двете страни за сдържаност.

"Силно осъждам обстрела на сирийските сили над турски граждани вчера, при който загинаха петима цивилни, а много други бяха ранени", каза Аштън в изявление, като призова всички страни за сдържаност.

Междувременно Русия изрази загрижеността си относно липсата на реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН за нарастващите атаки в Сирия. Това заяви по време на брифинг в Москва говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от "РИА Новости". "Терористичните актове на територията на Сирия за съжаление не получават адекватна реакция от страна на международната общност и особено от Съвета за сигурност на ООН. Това е много тревожно", подчерта той.

Според него сегашното положение в Сирия показва необходимостта от по-скорошно политическо уреждане на конфликта. Турция възобнови обстрела над сирийски обекти, в резултат на което бяха убити редица войници. Решението на Анкара дойде след смъртоносните престрелки по южната й граница, които ескалираха рязко напрежението в региона.

Редица сирийски войници тази нощ бяха убити при турските операции по границата, обяви преди часове Обсерваторията за човешки права, без да дава точен брой на жертвите.

Турският парламент днес се събра на извънредно заседание, за да обсъди дали да поиска от кабинета на премиера Реджеп Тайип Ердоган позволение да се водят бъдещи военни операции отвъд граница, "когато възникне необходимост".

Външно: Сирия да не нарушава международното право

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзн...

Събитията от сряда бяха най-тежкият инцидент между някогашните съюзници Сирия и Турция от юни насам, когато части на Дамаск свалиха турски изтребител и убиха и двамата му пилоти.

В същото време турската полиция използва сълзотворен газ, за да спре малка група от антивоенни демонстранти да се доближат до парламента, където депутатите обсъждат искане за военна операция в Сирия, предаде агенция Ройтерс.

Пред сградата на турския парламент се събраха около 25-30 протестиращи, които скандираха: „Ние не искаме война!” и „Сирийците са наши братя!”.

Редактор: Десислава Ушатова

Турция и Сирия на прага на война

Турската артилерия е обстреляла и поразила цели на сирийска територия, след като сирийски миномети убиха петима души в пограничния гра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com