Оланд и Меркел слагат кръст на Меркози

7415
Оланд и Меркел слагат кръст на Меркози

Тази вечер, по време на първото си пътуване извън страната Франсоа Оланд, който днес официално встъпи в длъжност като държавен глава на Франция, ще посети Берлин и ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, чиято рестриктивна политика френският социалист силно критикува.

В речта по време на церемонията по встъпването си в длъжност Оланд заяви, че иска да „отвори нов път в Европа”. „На нашите партньори ще предложа нов пакт, който ще обедини необходимото намаляване на публичния дълг с необходимото стимулиране на икономиката”, заяви в първата си реч като президент Оланд.

По време на предизборната си кампания Оланд обявяваше, че иска да отвори отново преговорите по бюджетния пакт, който беше приет през март от 25 страни от ЕС и вече е ратифициран в повечето от тях. Желанието му е към текста да се добавят мерки за икономически растеж, на което Меркел се противопоставя категорично.

„За да преодолеем настоящата криза, Европа има нужда от проекти, от солидарност и растеж”, заяви по време на речта си новият президент на Франция.

Относно срещата си с германския канцлер Оланд обясни, че целта й е провеждане на „честни” разговори, за да „се намерят добрите компромиси”. Според Берлин срещата между двамата лидери, които са решени да поддържат френско-германската двойка като двигател на ЕС, не е насрочена, за да бъдат взети конкретни решения, а за да могат двамата лидери да се опознаят.

Преди президентските избори във Франция Меркел отказваше да се среща със социалистическия кандидат, като упорито подкрепяше съперника му, Никола Саркози – консерватор като самата нея. След това обаче тя обеща да посрещне „с отворени обятия” Оланд, който по време на декемврийския конгрес на германските социалдемократи в Берлин говори за необходимостта от двупартийното управление.

В същото време, очаква се не друг, а финият познавач на Германия Жан-Марк Ейро да поеме ръководството на френското правителство. Според дипломатически източници този ход би бил приет особено добре от Берлин.

Пред кризата на единната валута Оланд и Меркел са принудени да постигнат съгласие. Още повече, че Гърция, която се оказа Ахилесовата пета на еврозоната, се намира в разгара на политическа криза, а Франция, която изгуби максималния си кредитен рейтинг, е следена отблизо от финансовите пазари. През първото тримесечие на годината еврозоната е отчела нулев икономически растеж, избягвайки за малко рецесията благодарение на добрите резултати на Германия.

На всичко отгоре двамата политически лидери не говорят един език.
Меркел е готова да допълни бюджетния пакт с мерки за икономически растеж, но под това тя разбира възстановяване чрез структурни мерки, като например реформи на трудовия пазар, образованието и съкращаване на бюрокрацията. Оланд пък смята, че възстановяването минава най-вече през финансирането на големи проекти.

Възползвайки се от предстоящата среща на френския президент с Меркел, лидерите на германските социалдемократи във вторник призоваха за вмъкване на мерки за икономически растеж в бюджетния пакт.

Германският канцлер, който има нужда от мнозинството на две трети в долната камара на парламента, за да ратифицира европейския бюджетен пакт, зависи от подкрепата на социалдемократите – основна опозиционна партия в Германия, която набира позиции след поражението на управляващата формация на регионалните избори в многолюдната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

АФП

Оланд обеща да открие нов път в Европа

Новият френски президент Франсоа Оланд заяви в словото си след встъпването си в длъжност, че смята "да открие нов път в Европа", пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com