Оланд иска Япония да е постоянен член на Съвета за сигурност

6589
Оланд иска Япония да е постоянен член на Съвета за сигурност

Япония трябва да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, заяви в Токио френският президент Франсоа Оланд по време на реч в парламента, предаде БГНЕС.

Посочвайки факта, че Франция и Япония "имат водеща роля за мира", Оланд настоя Япония "да стане постоянен член на Съвета за сигурност, защото това е една мирна страна". Френският държавен глава, чиято страна е една от петте постоянни членки, допълни, че "повече от 20 години Япония прави избора да подпомага мироподдържащите операции в цял свят".

"Зная какво направихте в Африка, най-вече в Кот Д`Ивоар, и всеки път, когато отправят призив към вас да подкрепите страни, които може да преживеят глада или отчаянието на войните", каза още Оланд, обръщайки се към японските парламентаристи, които го посрещнаха с бурни аплодисменти.

Френският президент произнесе речта десетина минути след като обяви "изключителното партньорство" между Франция и Япония. Единият от трите стълба на това партньорство е сътрудничеството в политическата област за мира в света и борбата срещу тероризма.

Оланд каза още, че е разтревожен от напрежението в региона около Япония и призова за мирно решение, което да сложи край на конфликтите от миналото. "Зная за съществуващото напрежение в региона и съм разтревожен от него. Искам то да бъде разрешено по мирен начин, с диалог и спазване на международното право, на което държавите трябва да се позовават при разрешаването на споровете си", заяви френският президент.

Без да споменава конкретни страни, той имаше предвид обтегнатите отношения между Китай и Япония, които си оспорват територии и не успяват да заличат раните от войната, както и конфликтите, свързани с поведението на Северна Корея, която не поддържа дипломатически отношения с Токио.

"Европа преживя също 20-и век на трагедии, но успяхме да ги преодолеем", припомни Оланд и подчерта, че "Франция и Германия, които бяха толкова разкъсани, толкова победени, празнуваха 50-годишнината на договора си за приятелство". "Вчера заклети врагове, днес ние сме солидарни приятели, за да дадем на Европа нейната сплотеност, единство и сила. Убеден съм, че този пример може да послужи и на други страни в цял свят", завърши Оланд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com