ООН подкрепи френската военна интервенция в Мали

10497

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи военна интервенция на Франция в Мали срещу ислямистките бунтовници. Генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун заяви, че се надява интервенцията да възстанови конституционния ред в страната и териториалната й цялост.

Съветът беше свикан на извънредна среща в понеделник в Ню Йорк, след като в петък френски войски се намесиха в отговор на придвижването на ислямистки групи на юг в страната. От Франция предприеха тази стъпка от опасения за настъпление на бунтовниците към столицата на Мали, което се очаква да създаде заплаха за сигурността в региона.

След срещата на Съвета за сигурност посланикът на Франция Жерар Аро заяви, че страната му е била подкрепена, но допълни, че би искал изпращането на войски в западноафриканската страна да се случи възможно най-скоро, предаде КРОСС. 

До военната ескалация се стигна, след като в петък френски самолети бомбардираха ислямистки военни позиции в северната част на Мали, където се смята, че от миналата година функционират клетки на Ал Кайда.

За пети пореден ден френски войски се борят в Мали, за да защитят правителството на африканската държава от настъплението на ислямисти-бунтовници, които успяха да завземат северните части на страната. Военната операция на Франция започна в петък и беше подкрепена от редица държави.

Франция продължава с въздушните удари в Мали

Френските сили нанасят въздушни удари в Мали с цел ликвидиране на ислямистки въоръжени групи, съобщи френският министър на отбраната Жа...

Великобритания предостави транспортни самолети. Германия изучава възможността за оказване на логистична, хуманитарна и медицинска помощ. САЩ оказват подкрепа в областта на транспорта, разузнаването и комуникацията. Канада, от своя страна, изпраща в Мали военно-транспортен самолет C-17, който ще бъде на разположение на французите една седмица. Белгия пък ще предостави два транспортни самолета С-130 и хеликоптер.

Същевременно, Франция иска африканските сили да поемат офанзивата срещу ислямистските бунтовници в Мали възможно най-скоро.

Общо 750 френски войници участват в офанзивата срещу бунтовниците.

„Засега ние имаме 750 мъже в Мали и техният брой ще се увеличава. Новите удари, които се проведоха през нощта, постигнаха целите си”, съобщи президентът на Франция Франсоа Оланд.

ООН иска международни африкански войски в Мали

Съветът за сигурност на ООН, разтревожен от настъплението на екстремистите в Мали, призова за скорошно разполагане на международни афри...

Париж уточни, че има „разбирането и подкрепата” на 14-те члена на Съвета за сигурност на ООН. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства френската военна операция в Мали.

Бан призовава за засилване на темповете на разполагане на африкански военнослужещи в страната и за работа към политическо споразумение, което да сложи край на кризата, посочиха от кабинета на генералния секретар на ООН.

Първата фаза от военната операция на Париж - отразяването на настъплението на радикалните ислямисти към южните части на Мали, беше успешно завършена за денонощие. Втората може да продължи с месеци. По оценки на експерти ситуацията ще се стабилизира, само в случай, че бъде ликвидирана самопровъзгласената държава Азауад в Северно Мали, което е контролирано от свързани с „Ал Кайда” групировки. Една от тях – „Движение за единство и джихад в Западна Африка” вече призова „да се нанесе удар в самото сърце на Франция”.

Редактор: Десислава Ушатова

Африканският съюз одобри военна интервенция в Мали

Африканският съюз подкрепи план за военна интервенция срещу ислямистите в северната част на Мали, предаде радио „Гласът на Америк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com