Африканският съюз одобри военна интервенция в Мали

6252
Африканският съюз одобри военна интервенция в Мали

Африканският съюз подкрепи план за военна интервенция срещу ислямистите в северната част на Мали, предаде радио „Гласът на Америка”.

След решението на Африканския съюз сега предложението трябва да получи и подкрепата на Съвета за сигурност на ООН.

ООН подкрепи военни действия в Мали

Съветът за сигурност на ООН подкрепи френското предложение да се помогне на правителството да си върне контрола върху северната ча...

Комисарят за мира и сигурността на Африканския съюз Рамтане Ламамра призова Съвета за сигурност да одобри изпращането на мисия за срок от една година. Той посочи, че целта е да се възстанови контролът над северната част на Мали, да се разбият терористични мрежи и да се възстанови властта на правителството над цялата територия на страната.

Специалният пратеник на ООН Романо Проди съобщи, че през декември ще свика международна среща, посветена на кризата в Мали, предаде АФП.

След като проведе разговори с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Проди съобщи пред журналисти, че ще свика на среща в Рим посланиците на някои страни и регионални организации, сред които Африканския съюз, Франция и Великобритания. Засега не е определена точната дата на срещата.

Бившият италиански премиер посочи, че също така се опитва да организира фонд за оказване на хуманитарна помощ за региона Сахел.

Америка обмисля бомбардировки в Мали

Американските власти започнаха да обмислят евентуални бомбардировки с безпилотни самолети в северната част на Мали срещу Ал Кайда в и...

„Ще е необходимо много време за подготовката на военна операция”, посочи Проди и допълни, че ще използва това време, за да работи за евентуално разрешаване на кризата по пътя на преговорите.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com