ООН: Силите на режима в Сирия са извършили престъпления срещу човечеството

3435
ООН: Силите на режима в Сирия са извършили престъпления срещу човечеството

Силите на сирийския режим и милициите Шабиха са извършили престъпления срещу човечеството, се казва в нов доклад на Разследващата комисия на ООН, която обвинява също така въоръжената опозиция във военни престъпления, но от по-малък мащаб.

В доклада от 102 страници, разпространен днес в Женева, Комисията говори за "престъпления срещу човечеството и мъчения, военни престъпления и явни нарушения на човешките права и на човешките закони" от страна на силите на режима и на милициите Шабиха, предаде БГНЕС.

Независимата разследваща комисия, упълномощена от Съвета по човешките права на ООН, критикува "незаконните убийства, безразборни нападения срещу цивилното население и актове на сексуално насилие".

"Тези нарушения са били извършени в рамките на държавната политика, което показва участието на най-високите нива във въоръжените сили, силите за сигурност и режима", се допълва в доклада.

"Военни престъпления, включващи убийства и мъчения, са били извършени от антиправителствени въоръжени групировки. Но тези нарушения и злоупотреби не са със същата тежест, честота и мащаб като тези, извършвани от правителствените сили и Шабиха", се казва още в документа, който ще бъде разгледан от Съвета през септември.

Редактор: Калина Здравкова

Русия иска женевското споразумение за Сирия да не се саботира

Русия ще настоява за ясен отговор от своите западни партньори относно тяхната вярност към женевските споразумения за Сирия. Това за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com