Отвориха два гранични пункта между Косово и Сърбия

6159
Отвориха два гранични пункта между Косово и Сърбия

Два от четири гранични пункта между Сърбия и Косово, бяха отворени днес, както беше предвидено в споразумение за съвместно управление на пропускателните пунктове. То беше сключено в Брюксел между представители на Белград и Прищина под егидата на ЕС, предаде БГНЕС.

Отварянето на граничните пунктове Ярине и Мердаре в северната и североизточната част на Косово стана тази сутрин без проблеми, въпреки изразяваната до последно сдържаност от косовските сърби.

Въз основа на споразумението, сключено на 4 декември в Брюксел между премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи, още два гранични пункта ще бъдат отворени на 31 декември.

Северно Косово, където сърбите (над 40 000 души) са мнозинство, се изплъзва напълно от контрола на Прищина. Сърбите, които отказват да признаят властта на Прищина, приеха отварянето на граничния пункт Ярине, след като Белград гарантира, че в бъдеще те няма да бъдат задължавани да се снабдяват с документи за самоличност или да слагат косовски регистрационни номера на автомобилите си, за да се придвижват от Косово в Сърбия.

Граничният пункт Мердаре в североизточната част на територията, където косовските албанци са мнозинство, не беше обект на особени противоречия.

Редактор: Десислава Ушатова

Фюле: Нека ЕС бъде смел по отношение на Сърбия

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле се надява Европейският съвет да покаже смелост идната седмица при вземането на решение отно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com