Фюле: Нека ЕС бъде смел по отношение на Сърбия

6331
Фюле: Нека ЕС бъде смел по отношение на Сърбия

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле се надява Европейският съвет да покаже смелост идната седмица при вземането на решение относно пътя на Сърбия към членство в ЕС. Той заяви в интервю за в. "Вечерни новости", че решението сега е в ръцете на държавите членки, предаде БГНЕС.

"Предполагам и се надявам, че в резултат на постигнатото от Сърбия по критериите за членство и на успешните и продуктивни три кръга от политическия диалог, държавите членки ще бъдат толкова амбициозни, колкото Сърбия в защитата на бъдещата крачка към Европа на вашата страна", заяви Фюле. Той обаче не посочи дали на срещата на върха на 10 декември в Брюксел Сърбия ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС или само похвала за усилията й.

"Това означава, че някои задължения трябва да бъдат изпълнени, а не само приети. Бих искал също така да повторя, че няма лесни теми в политическия диалог между Белград и Прищина", заяви Фюле.

"Сърбия се нуждае от нашата подкрепа. Освен това е важно правителството да разбере, че решенията, които се вземат, са в полза на Сърбия, сръбските граждани и целия регион", посочи еврокомисарят.

Редактор: Десислава Ушатова

Сърбия ще намали сътрудничеството си за Трибунала в Хага

Сърбия реши да намали сътрудничеството си с Международния наказателен трибунал за бивша Югославия след оправдаването на косовски и хъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com