ПАСЕ призова Русия да освободи "Пуси Райът"

6019
ПАСЕ призова Русия да освободи "Пуси Райът"

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призова руските власти незабавно да освободят музикантките от пънк групата „Пуси Райът”, предаде Интерфакс.

Руските депутати предложиха тези думи да бъдат изключени от текста на резолюцията, но при гласуването тяхната поправка бе отхвърлена. Отхвърлени бяха и редица други поправки, предложени от руските парламентаристи.

Пуси Райът: Ще останем в затвора

Певиците от руската група Пуси Райът, които бяха осъдени на две години затвор заради "пънк молитва" срещу руския президент Владимир П...

В частност те настояваха от текста на резолюцията да бъде иззета фразата, че „Асамблеята призовава президента Владимир Путин да не засилва авторитарния характер на системата в Русия, а да я демократизира”.

В резолюцията също така се подчертава „непропорционалното използване на сила при разпръсване на мирните демонстрации в руската страна”.

Депутатите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) приеха резолюция, в която решиха да продължат мониторинга за изпълнението на поетите от Русия задължения. В документа се отбелязва, че Русия не е отменила де-юре смъртното наказание и не е изпълнила исканията в приетите по-рано от ПАСЕ резолюции относно войната между Русия и Грузия, като в документа се съдържа молба да се отмени признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, предаде РИА Новости.

Русия при присъединяването си към Съвета на Европа през 1996 г. пое редица задължения. Едно от тях е отмяната на смъртното наказание. В края на 90-те години на миналия век Русия въведе мораториум върху висшата наказателна мярка. Страсбург прие позитивно мораториума, но по-късно призова екзекуциите да бъдат отменени не само де-факто, но и де-юре. Москва също така не е разгледала случаите на нарушаване на човешките права в Северен Кавказ и не е изтеглила войските си от Молдова, се отбелязва още в резолюцията на ПАСЕ.

Църквата се застъпи за Пуси Райът

Членовете на руската пънк група Пуси райът отново застанаха пред съда. Момичетата обжалват присъдата от 2 години в изправителна колони...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com