Предлага се въвеждането на две валути в Гърция

7060
Предлага се въвеждането на две валути в Гърция

За да се избегнат сътресения, Атина трябва бавно да се върне към старата си валута. Една от възможностите за това е гърците да могат да плащат с евро и с драхми, пише германският вестник „Ди Велт”.

Германският експерт по финанси Марио Офен предлага в Гърция да се използват паралелно две валути.

Гръцкият финансов министър призова парите да бъдат върнати в страната

Гърците да върнат в страната парите, които са изнесли в последните години, поиска финансовият министър Евангелос Венизелос. По думите м...

Според него по този начин страната ще може да бележи ръст и да пести, ще намали заплатите, но ще увеличи данъчните постъпления.

„Двойният стандарт ще помогне. Драхмата може да бъде върната паралелно с еврото. Гърците може да започнат да получават заплатите и пенсиите си в драхми”, посочва Офен, който е президент на Асоциацията на сектора на средните предприятия в Германия.

В същото време синдикатите и левите партии отново организираха протести срещу кредитното споразумение с ЕС и МВФ. Около 6500 демонстранти се събраха през сградата на парламента, скандиращи лозунги като "Не можем да оцелеем с 400 евро на месец", "Долу ЕС и МВФ". Паралелно с този имаше и друг митинг на един от централните площади в Атина. И двете демонстрации, макар и мирни, бяха охранявани от стотици полицаи. По-буйните от протестиращите бяха задържани, но впоследствие бяха пуснати.

И двете акции бяха по повод постигнатото споразумение между коалиционния кабинет на Лукас Пападимос с ЕС и МВФ за предоставяне на допълнителен заем от 130 млрд. евро в замяна на нови мерки за строги икономии, в това число съкращаване на заплатите, пенсиите и съкращавани на служители от държавния сектор.

ЕС дори настоява в конституцията да бъде включена алинея, която да задължи страната да спазва параметрите на финансовото споразумение и да обслужва дълга си към частните кредитори, МВФ и ЕЦБ.

На Гърция й предстои много работа

"На Гърция й предстои много работа в близко бъдеще, за да доведе докрай всички реформи, предвидени в новата икономическа програма", зая...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com