Продължават боевете в покрайнините на Дамаск

3638
Продължават боевете в покрайнините на Дамаск

Сраженията с бунтовниците от Сирийската свободна армия /ССА/ продължават в покрайнините на Дамаск. Вертолети участват в атаките срещу метежниците.

"Армейските специални части преследват въоръжени групи терористи в кварталите Майдан, Тадамун и Нахр-Аиша и им нанасят съществени загуби", съобщава правителствената телевизия "Сурия", предаде БГНЕС.

Военните действия в предградията на сирийската столица не стихват вече трето денонощие. Според последните данни в града са проникнали около 1000 бунтовници. Техният полеви командир Касем Саадедин обяви "пренасянето на боевете от провинцията в Дамаск" и обеща да "изненада" властите. Той твърди, че е настъпил "прелом" в сирийската революция. Фундаменталистката групировка "Братя мюсюлмани" призова днес да се "подкрепи народното въстание".

Телевизия "Ал Джазира" съобщава, че бунтовниците са успели да свалят вертолет, който е атакувал от въздуха предградията Хараст и Кабун. Метежниците също така твърдят, че контролират градовете Таблис и Растан край Хомс, на 160 км северно от Дамаск.

Политическите коментатори свързват въоръжената активност на опозицията с насроченото за утре заседание на Съвета за сигурност на ООН, където ще се решава въпроса за удължаването с три месеца на наблюдателската мисия на ООН в Сирия. "Опозицията се опитва да създаде впечатлението, че режимът на президента Башар Асад се задъхва под нейните удари", отбелязва експертът Насер Шарар.

Бригаден генерал Рустум Газал, който е началник на военното разузнаване на столичния окръг, опроверга информацията, че е избягал със семейството си в Йордания.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com