Путин: Нищо не може да се постигне със сила

6254
Путин: Нищо не може да се постигне със сила

Руският президент Владимир Путин се обяви срещу каквито и да било едностранни, още повече силови действия спрямо Сирия. Русия възнамерява да поддържа диалог както със сирийското ръководство, така и с партньорите от Съвета за сигурност на ООН. Той подчерта, че Русия не доставя на Сирия никакви оръжия, които могат да бъдат използвани в гражданския конфликт, предаде БГНЕС.

"Що се отнася до възможните действия, които можем да предприемем за разрешаването на сирийския проблем, то ние не възнамеряваме да предприемем никакви едностранни действия", подчерта Путин на пресконференцията в Берлин след края на разговорите с германския канцлер Ангела Меркел.

"Естествено, че ще водим диалог с нашите партньори, преди всичко в Съвета за сигурност на ООН, с Федералната Република, с останалите държави, заинтересувани в разрешаването на конфликта. Ще бъдем в контакт с президента Башар ал Асад и със сирийските управляващи, с регионалните държави, с арабските страни, които така или иначе се въвличат в този конфликт. И ще правим всичко, за да разрешим с политически средства и спрем конфликт", каза руският президент.

Той уточни, че на преговорите с канцлера Меркел е станало дума именно за политическите средства за разрешаване на сирийската криза.

"Дали това е възможно или не? Като цяло смятам, че това е възможно, но се изисква определен професионализъм и търпения. Нищо не може да се постигне със сила и да се разчита на моментален ефект. В конфликта участват много хора с различни интереси. Трябва да се намери съвпадение на тези интересите и да бъдат накарани да седнат на масата за преговори. В тази насока възнамеряваме да работим", заяви Путин.

"Що се отнася до доставката на оръжия, то Русия не изнася никакви оръжия, които могат да бъдат използвани в гражданския конфликт", добави президентът.

Той потвърди, че Москва не подкрепя нито една от страните в сирийските конфликт и призова всички държави да помогнат за осъществяването на плана на специалния представител на ООН и АЛ Кофи Анан.

"Тези, които говорят, че Русия поддържа един или друг режим /в конкретния случай Асад/ грешат. Ние имаме със Сирия добри, дългогодишни отношения, не подкрепяме нито една от страните, от които идва заплахата за гражданска война", подчерта Путин.

Той се съгласи с Меркел, че общата задача е да се предотврати развитието на неблагоприятен сценарий. "Днес вече виждаме зараждащите се елементи на гражданската война. Това е изключително опасно", предупреди Путин.

Той посъветва да не се говори за провал на мирния план на Анан. "Не трябва да прогнозираме лош изход за мисията на Анан. Бившият генерален секретар на ООН е много опитен човек. Всички трябва да се концентрираме и да му помогнем. Нашата задача е да прекратим насилието, от която и страна да идва", убеден е Путин.

Редактор: Ая Косарова

Путин е отказал на Обама разговори във Вашингтон

Руският президент Владимир Путин по-рано този месец е отхвърлил предложение от американския президент Барак Обама за двустранни разгово...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com