Рахой: Няма да преговарям с терористите от ЕТА

3589
Рахой: Няма да преговарям с терористите от ЕТА

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че „никога няма да преговаря с терористи”, предава АФП.

Изявлението на премиера дойде по време на среща, отдаваща почит към Мигел Анхел Бланко - високопоставен служител, убит от сепаратисткото движение ЕТА.

САЩ включиха лидер на ЕТА в официалния списък с терористи

САЩ днес включиха лидер на баската сепаратистка групировка ЕТА, задържан във Франция, в официалния списък с терористи, предаде АФП. Ай...

„Правителството никога няма да отстъпи пред каквото и да било изнудване от тези, които извършват и насърчават терора”, заяви Рахой.

Главната прокуратура на Испания смята, че баската сепаратистка групировка ЕТА може да се откаже от ангажимента си за мир, ако баските терористи не постигнат много от своите цели, сред които са амнистия и освобождаване от затвора на членове на групата, пише вестник „Ел Паис”.

В своя годишен доклад прокуратурата посочва, че ЕТА не е предприела никакви стъпки за прекратяване на своята дейност. Предупреждава се, че групировката планира да предложи своя водеща фигура за „ефективен съветник по време на процеса за окончателно разоръжаване, като това ще бъде оръжие за изнудване”.

„Възможно е, ако бъдещите събития не се развият съгласно плановете на ЕТА, ръководството на групировката да промени своя сегашен курс и да се върне към предишната си позиция”, пише в доклада на главния прокурор на Испания.

ЕТА излъчи делегация за преки преговори с Париж и Мадрид

Баската сепаратистка организация ЕТА опита да окаже натиск върху Франция и Испания да се съгласят на преки преговори с ръководството ...

На 20 октомври 2011 година ЕТА обяви, че прекратява използването на насилие и изрази желание за започване на преговори за мирен процес.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com