Рахой: Опитите на Каталуния да се отдели са "халюцинации"

5351
Рахой: Опитите на Каталуния да се отдели са "халюцинации"

Испанският премиер Мариано Рахой оцени опитите на Каталуния да излезе от Кралството като "халюцинации", съобщават информационни агенции. По думите му той "никога няма да позволи страната да се раздели", предаде КРОСС.

"Желанието им да се отцепят от Испания и да живеят самостоятелно е извън всякаква идеологическа рамка. Докато Европа се опитва да се обедини за решаване на сложните икономически проблеми, някои политици се опитват да ги решат чрез сепаратизъм", заяви Рахой.

Припомняме, че на 11 септември т.г. в Барселона се проведе може би най-многолюдния митинг на привържениците на отделяне на областта от Испания. Според различните източници в похода са участвали между 500 000 и 3 000 000 души.

В същото време министърът на правосъдието на Испания Алберто Руис-Галярдон заяви, че би било грешка да се смята, че даването на по-голяма автономия на Каталуния ще помогне на региона да преодолее икономическите си трудности. Министърът предупреди, че ако най-богатият регион на Испания се отдели от останалата част на страната, самата държава ще стане нежизнеспособна, съобщава вестник „Ел Паис”.

Испанците масово емигрират

В търсене на работа, все повече испанци се ориентират към бившите колонии в Латинска Америка, твърдят местни медии. Както посочват ос...

Ако Каталуния се отдели, незабавно ще бъде изключена от ЕС, който ще наложи мита за каталунските стоки, предупреди Галярдон по време на среща с каталунски бизнесмени. Според него това ще означава и че Испания вече няма да е част от еврозоната.

„Независимостта на Каталуния ще доведе до потъването на Испания”, посочи испанският министър на правосъдието.

Редактор: Десислава УШатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com